Svijet

Terorizam ili nesreća: Niko sumnjiv na letu, ID ćuti

Spisak putnika na letu MS804 koji se srušio u Sredozemnom moru ne sadrži nijedno poznato ime sa liste terorista, prenosi AP tvrdnje evropskih obavještajaca.
Terorizam ili nesreća: Niko sumnjiv na letu, ID ćuti
Portal AnalitikaIzvor

Kako navodi agencija, informaciju je potvrdilo troje zvaničnika obavještajnih službi iz Evrope, pod uslovom anonimnosti, a spisak putnika i posade na letu "Idžiptera" na kome je bilo 66 ljudi upoređen je sa aktuelnim listama sumnjivih lica povezanih sa terorizmom koje koriste evropske i američke bezbjednosne i policijske službe.

Navodni spisak putnika aviona egipatske aviokompanije pojavio se na internetu, ali ga "Idžipter" nije zvanično potvrdio.

Za razliku od zvaničnika Francuske, Egipta i Grčke, koji su bili oprezniji u pretpostavkama uzroka pada aviona, obavještajci iz Rusije i SAD su juče ocijenili da je u pitanju teroristički čin.

Sa njima su bili saglasni i eksperti za terorizam i aeronautiku, ali se 24 časa nakon nesreće pojavljuju i indicije da je možda zaista došlo do nesreće.

Analitičar i ekspert za terorizam Pol Kruikšenk rekao je za CNN da je začuđujuće što još niko nije preuzeo odgovornost za ovaj slučaj.

"Bilo bi veliko iznenađenje da Islamska država ili Al Kaida čekaju 36 sati u doba društvenih medija. Moguće je da ovo uopšte nije slučaj povezan sa terorizmom", rekao je on za američku mrežu.

Na letu je bilo 66 ljudi, a uprkos nekim informacijama, spasilačke ekipe i vojska nisu pronašli preživjele. Kako je rekao egiptaski ministar saobraćaja "nema preživjelih nakon nesreće".

Istovremeno, stigle su informacije da je u oblasti iznad koje je "erbas" nestao sa radara egipatska vojska pronašla još nekoliko objekata koji bi mogli da budu djelovi olupine aviona, kao i plutajuće predmete i djelove tijela.

 

Tanjug, B92

Portal Analitika