Protokol

Pejanović-Đurišić - Lajčak: Saradnja Crne Gore i Slovačke sadržajna i kvalitetna

Ministar odbrane Milica Pejanović-Đurišić sastala se danas sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Slovačke, Miroslavom Lajčakom, koji je u radnoj posjeti Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Pejanović-Đurišić - Lajčak:  Saradnja Crne Gore i Slovačke sadržajna i kvalitetna
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Lajčak je, kako se navodi, tom prilikom čestitao jučerašnje potpisivanje Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO, ističući da je Crna Gora ostvarila veliki uspjeh i respektibilne rezultate u veoma kratkom vremenskom periodu, što je i na pravi način pozdravljeno od strane zemalja članica Alijanse. On je naglasio da će učešćem na predstojećim NATO sastancima u svojstvu posmatrača, Crna Gora imati prilike da se direktno upozna sa organizacijom i načinima funkcionisanja Alijanse. 

Ministar Pejanović-Đurišić je istakla da je konkretnim i kvalitetnim reformama, kao i davanjem pravih odgovora na različite političke i geostrateške izazove,  Crna Gora pokazala i dokazala da dijeli evroatlantske vrijednosti, posjeduje odgovarajuće kapacitete, kao i da je kredibilan i pouzdan partner u međunarodnoj zajednici. Ona je dodala da poziv za članstvo Crne Gore u NATO, uz potpisivanje Protokola o pristupanju, predstavljaju najznačajniji politički cilj u deceniji od obnove nezavisnosti.

Sagovornici su zaključili da je saradnja Crne Gore i Slovačke sadržajna i kvalitetna, te izrazili uvjerenje da će se ona intenzivirati u narednom periodu i izrazili očekivanje skore ratifikacije Sporazuma o članstvu Crne Gore u NATO. Ministar Lajčak je istakao  uvjerenje da će Crna Gora ubrzo, zajedno sa preostalih 28 članica NATO, učestvovati u kreiranju zajedničke politike Alijanse.

 

Portal Analitika