Politika

DPS: Afera "Snimak" obrisana iz završnog dokumenta POSP-a

Izražavajući zadovoljstvo uspješno održanim i završenim XII sastankom POSP-a, želimo da ukažemo na politički veoma važnu činjenicu. U završnom dokumentu dvodnevnog zasijedanja delegacija crnogorskog i evropskog parlamenta, jedna preporuka koja je sadržana u prethodnim dokumentima, sada nije našla svoje mjesto. Nije našla mjesto u formulacijama, praćenim političkim ambicijama, onih koji su i danas, kao i ranije insistirali na tome. Nije našla mjesto preporuka sa politički iskonstruisanom, a posebno već duže vremena medijski rabljenom aferom „Snimak“ - saopštili su poslanici DPS-a Milutin Simović, Mevludin Nuhodžić, Nada Drobnjak, Miodrag Vuković i Obrad Stanišić, članovi crnogorske delegacije u POSP-u.
DPS: Afera "Snimak" obrisana iz završnog dokumenta POSP-a
Portal AnalitikaIzvor

Kako su saopštili, demokratskim izjašnjavanjem, kome su prethodili ubjedljivi argumenti u dijalogu, ta preporuka je izbrisana.

- Članovi POSP-a su, Deklaracijom i Preporukama posebnu pažnju posvetili podršci, koja se snažno daje naporu da se kroz politički sporazum vlasti i opozicije i na njemu rekonstruisanoj 40. Vladi,  dođe do izbora čiji će rezultati biti prihvatljivi i nesporni za sve potpisnike sporazuma. U   preporuci 2, upravo usvojenog dokumenta stoji: „Uzima u obzir  nedavne promjene u sastavu Vlade kao dio pripreme za parlamentarne izbore koji će se održati u oktobru; Nada se da ovakav događaj, kakav se nikada ranije nije desio, predstavlja početak unaprjeđenja političke kulture   i   vodi ka daljem konsolidovanju parlamentarne demokratije, u kojoj i vladajuće partije i opozicione partije mogu da u potpunosti slobodno doprinesu živoj političkoj debati“, ističe se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Afera „Snimak“ je, podsjećaju oni, ušla u politički život Crne Gore, pa zatim i u domaća i u međunarodna dokumenta, prije svega zahvaljujući, kako kažu, činjenici da su prvi ljudi SDP- a, stali iza namjere drugih da ovom konstrukcijom pokušaju da naruše dostignute demokratske   vrijednosti, i to, kako kroz orkestrirane političke nastupe, tako i odlučivanjem u institucijama.

- SDP je odlukom da izađe iz koalicije prešao na stranu crnogorske opozicije i sa njima stvorio   faktičku političku većinu i u Skupštini Crne Gore i u POSP-u na ranijim zasijedanjima. Voljom te nove poslaničke većine prolazile su politički grube i netačne ocjene i u Skupštini Crne Gore i na ranijim zasijedanjima POSP-a. Današnji pokušaj da se to ponovi i nađe u završnom dokumentu upravo završenog sastanka nije prihvaćen, jer je pomenuta namjera osujećena demokratskim argumentima i činjenicom da je crnogorski parlament krenuo u saniranje narušenih odnosa u toj instituciji, smjenom dosadašnjeg predsjednika parlamenta – poručuju iz DPS-a.

Usvojena deklaracija sa objektivnim preporukama

Iz DPS-a ističu da, umjesto iskonstruisanih i ispolitizovanih navodnih afera, demokratskom rehabilitacijom parlamentarne većine, završnim dokumentom POSP-a dominiraju realni   politički procesi i snažna podrška ozbiljnim političkim namjerama demokratskih struktura Crne   Gore.

- Najjednostavnije rečeno: političkim „salto mortaleom“ SDP-a, napravljenim prije tri godine,   ovako krupne političke konstrukcije ušle su u institucije, pa i u njihova dokumenta, a sada vraćanjem u centar pažnje realnih procesa i ocjena o njima završavaju na mjestu koje zaslužuju. Kako došle, tako i  otišle. Nažalost moramo priznati, uz veliku štetu koju su napravile i dalje pokušavaju da prave demokratskoj Crnoj Gori i našem ugledu u međunarodnoj zajednici – zaključuje se u saopštenju DPS-a.

Portal Analitika