Društvo

Tri laureata za doprinos razvoju zdravstva

Doktorima Mirku Bulajiću, Vasiliju Kaleziću i Mihajlu Kulišu uručene su danas nagrada za izuzetan doprinos razvoju crnogorskog zdravstva. Nagrade je uručio premijer Milo Đukanović.
Tri laureata za doprinos razvoju zdravstva
Portal AnalitikaIzvor

Ministar zdravlja, Budimir Šegrt je kazao da mu je zadovoljstvo što uoči jubileja nezavisnosti uručuje nagradu za izuzetan doprinos razvoju crnogorskog zdravstva vrhunskim ljekarima koji su svojim znanjem, humanošću, profesionalizmom i stručnošću doprinijeli izgradnji savremenog zdravstvenog sistema Crne Gore.

„Zato smo baš u godini kada slavimo deset godina obnove crnogorske nezvisnosti promovisali nagradu za izuzetan doprinos razvoju crnogorskog zdravstva, koji će po Pravilniku o nagradi biti dodjeljivana svake trće godine“, rekao je Šegrt na ceremoniji.

On je pojasnio da su kriterijumi za dodjelu nagrade bili poseban doprinos unapređenju medicinske struke i nauke i zdravsenog sistema, afirmacija crnogorskog zdravstva u zemlji i inostranstvu, ostvereni rezultati u organizaciji zdravstvene službe i podizanje nivoa kvaliteta zdravstvene zaštite.

Nagradu, kako je naveo, dodjeljuju Ministarstvo zdravalja, Ljekarska komora Crne Gore i Društvo ljekara Crne Gore.

„Komsija za dodjelu nagrda je donjela odluku da najprestižnije priznanje u zdravstu ove godine ravnopravno dodijeli trojici laureata, koji su potekli iz Crne Gore, rođeni, odgajani, i školovani u uglednim crnogorskim familijama i uvijek bili vezani za Crnu Goru svojim radom i životom“, kazao je Šegrt.

On je poručio da je ubijeđen da će laureati ubuduće svojim autortetom i znanjem dopinositi razvoju crnogorskog zdravstva. Kuliš je rekao da se greške ljekara ne praštaju nikada, a da veliki broj njih ostane neutrvrđen.

„U obavljanju ljekarskog posla uvijek postoji nevidljivi rizik koji je tajno prisutan bilo u trenucima kada izvodi zahvat ili prestane sa poslom“, naveo je Kuliš.

On je dodao da osim medicinske struke u odnosu ljekara i pacijenta postoji i vrlo važna komponenta – subjektivna strana u čijem je središtu moralna podloga.

„Pacijent ima uvijek moralno pravo i obavezu da brine o svom zdravlju, a ljekar osim stručne ima i moralne obaveze i pravo da pacijentu pomaže u toj brizi“, poručio je Kuliš.

Bulajić je kazao da je crnogorsko zdravstvo dobro, ali da treba biti bolje. Kako je naveo, da bi zdravstveni sistem bio bolji mora biti i obrazovanje. „Koliko će nam biti jako obrazovanje toliko će biti i zdravstvo“.

Izvor: Mina

Foto: gov.me

Portal Analitika