Politika

CDT: Hitno formirati odbor za praćenje izbora

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je rukovodstvo Skupštine i sve poslaničke klubove da hitno formiraju privremeni odbor koje bi pratio zakone i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces.
CDT: Hitno formirati odbor za praćenje izbora
Portal AnalitikaIzvor

Iz te NVO su pozvali parlament da na dnevni red prve naredne sjednice uvrsti odluku o formiranju privremenog odbora.

“Nakon dugotrajnog procesa pripreme i izbora Vlade izbornog povjerenja smatramo da ne smije više biti izgovora za odlaganje formiranja privremenog odbora koji ima važnu ulogu u kontroli trošenja državnih resursa, finansiranja partija i svih ostalih obaveza koje propisuje novo izborno zakonodavstvo”, navodi se u saopštenju.

Crna Gora se, kažu iz CDT-a, obavezala da na narednim izborima u potpunosti primjeni novo izborno zakonodavstvo, a to je i jedan od zahtjeva EU.

“Takođe, Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja se ne može u potpunosti primijeniti bez privremenog odbora, koji ima precizno propisanu ulogu da obavlja kontrolu finansiranja kampanje. Skupština mora imati svoju kontrolnu ulogu u ovom procesu bez obzira na to ko čini Vladu izbornog povjerenja”, navode oni.

Jaka kontrola Skupštine, smatraju u CDT-u, znači i kvalitetniji rad Vlade na ovom polju.

“Ovo je obaveza koju su prihvatili poslanički klubovi i javnost od njih očekuje da tu obavezu i ispune.  Dobre prakse kontrole izvršne vlasti od strane Skupštine koje su kreirane u prethodnom periodu moraju biti osnov za dalji razvoj u ovoj oblasti. Zato Privremeni odbor mora biti osnovan na prvoj sljedećoj sjednici Skupštine Crne Gore bez daljeg odlaganja i izgovora”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: rtcg.me

Portal Analitika