Društvo

Dan nezavisnosti Crne Gore obilježen na Kosovu

Juče je u organizaciji Ambasade Crne Gore i crnogorske zajednice na Kosovu u hotelu Sirius u centru Prištine svečano obilježena 10 godišnjica od obnove nezavisnosti Crne Gore i Dana Crnogoraca na Kosovu.
Dan nezavisnosti Crne Gore obilježen na Kosovu
Portal AnalitikaIzvor

Proslavi je prisustvovao predsjednik Republike Kosova, Hačim Tači, premijer Isa Mustafa, predsjednik Skupstine Kadri Veselji, bivsa predjednica Atifete Jahjaga, značajan broj poslanika skupštine Kosova, predstavnika svih politickih partija na Kosovu, predstavnika medjunarodne zajednice, Diplomatskog hora, akademika, umjetnika, crnogorskih porodica, komadant KFOR-a Miljiet, sef EULEX-a, Ambasador Meući, Izaslanik predsjednika Crne Gore, Dražen Miličković, direktor Uprave za dijasporu, Predrag Mitrović, dekan fakulteta za drzavne i evropske studije Crne Gore, Đorđije Blažić, prorektor AAB, najveceg privatnog univerziteta na Balkanu, docent Havit Rehaj, predstavnici Pozitivne Crne Gore, Radovan Maric i Ruždi Ljuka.

“Na Dan proslave nezavisnosti Crne Gore i Dana Crnogoraca Kosova predsjednik Tači je posjetio crnogorsku porodicu Besović iz Goraždevca kod Peći . To je prva posjeta crnogorskoj porodici jednog najvišeg zvaničnika od proglašanje nezavisnosti Kosova. Predsjednik Tači je porodici obećao izgradnju kuće i svu pomoć kako njima tako i svim Crnogorcima od institucija Republike Kosova. U isti dan je i Vlada Kosova na čijem je čelu premijer Mustafa formirala Radnu grupu za izradu Strategije o integraciji i afirmaciji crnogorske etničke zajednice čime je na najtransparentniji način potvrđena čvrsta spremnost institucija Kosova da se crnogorska zajednica što prije izjednači sa svim ostalim zajednicama na Kosovu.

 Na proslavi je promovisana zbirka pjesama Mladena Lompara “Balsamovana kletva” prevedena na albanskom jeziku i izdanju Udruzenja Crnogoraca Kosova. Na promociji su govorili knjizevnik Halili Matosi, provodilac Smail Smaka i clan Evropske akademije nauka i umjetnosti Jeton Keljmendi. U muzičkom dijelu programa nastupali su flautistkinja Dijana Lompar Orlandić, violistkinja Tanja Bogdanović i pijanista Aleksej Molcanov”, navodi se u saopštenju predsjednika crnogorske zajednice Kosova Slobodana Vujičića.

 

 

Portal Analitika