Društvo

Kompanije u posjeti PRODE Labaratoriji na UDG

Fakultet za politehniku, Univerziteta Donja Gorica u okviru projekta ProDe – Laboratorija za dizajn proizvoda uključujući discipline poput grafičkog, modnog i dizajn enterijera, organizovao je Info dan: Upoznajte mogućnosti 3D tehnologije na UDG. Cilj Info dana je da upozna predstavnike crnogorskih kompanija sa opremom kao i rezultatima dosadašnjeg štampanja nekih elemenata.
Kompanije u posjeti PRODE Labaratoriji na UDG
Portal AnalitikaIzvor

ProDe laboratorija je osnovana u okviru projekta Laboratorija za dizajn proizvoda, uključujući discipline kao što su grafički, modni i dizajn enterijera, finansiran od strane Ministarstva nauke u Vladi Crne Gore kroz projekat INVO – “Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost“.

Prisutnima se obratila dekanica Fakulteta za poiltehniku prof. dr Sanja Ivanović ističući da je ovo druga godina uspješne realizacije ovog projekta a sama realizacija odvija se u dva segmenta. Prvi je istraživački segment koji se aplicira kroz naučno istraživački rad, rad na projektima koji se nadovezuje na segmente ProDe projekta. Drugi segment projekta se aktivno implementira kroz proces obrazovanja i istraživanja na osnovni i magistarskim studijama.

Nakon uvodnog izlaganja dekanice Fakulteta za politehniku riječ su imala dvojica ključnih strčnjaka na ovom projektu, bivši dekan Arkitektonskog fakulteta u Beogradu i dugogodišnji profesor na UDG-u profesor Vladimir Mako kao i Atanas Kočov, takođe, profesor na UDG-u kao dekan na Mašinskom fakultetu u Skoplju, instituciji koja je partner na projektu.

Nakon izlaganja, predstavnici oko četrdeset kompanija obišle su Laboratoriju i upoznali se sa sadržajem i načinom funkcionisanja same Laboratorije. Među prvim posjetiocima bila je ministarka nauke prof. dr  Sanja Vlahović. U znak pažnje odštampan je 3D logo Ministarstva čiji je proces štampanja omogućio da se prisutni bliže upoznaju sa ovom tehnologijom.

 

 

Portal Analitika