Abiznis

Javna rasprava o Nacrtu zakona o naftnim derivatima počinje danas

Javna rasprava o Nacrtu zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima, koji je pripremilo Ministarstvo ekonomije, počinje danas i trajaće 40 dana, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.
Javna rasprava o Nacrtu zakona o naftnim derivatima počinje danas
Portal AnalitikaIzvor

Nacrt zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima izrađen je u skladu sa Direktivom Evropskog savjeta br. 2009/119/EZ koja previđa da države članice održavaju minimalne rezerve sirove nafte i/ili naftnih derivata. I Crna Gora, kao članica Energetske zajednice, implementira zakonodavstvo EU u ovoj oblasti. 

Obavezne zalihe nafte i naftnih derivata su zalihe koje se koriste za osiguranje snabdijevanja naftom i naftnim derivatima u slučaju prijetnje energetskoj sigurnosti države, usljed vanrednih okolnosti. Ovaj dokument ima, između ostalog za cilj, uspostavljanje pravnog okvira i obezbjeđivanje daljih institucionalnih rješenja u ovoj oblasti.

Od javne rasprave se očekuje da podstakne stručnjake i širu javnost da se uključe u proces rasprave i daju konkretne prijedloge, mišljenja i komentare na Nacrt zakona.

Centralni okrugli sto u okviru javne rasprave će se održati u Podgorici, u utorak 31. maja 2016. godine, u 11 sati u Privrednoj komori.

Kako bi se obezbijedili optimalni uslovi za uvid zainteresovanih subjekata i davanje eventualnih sugestija i primjedbi, Nacrt zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima će biti dostupan javnosti tokom cijelog trajanja javne rasprave na sajtu www.mek.gov.me, a sugestije i primjedbe mogu se slati Ministarstvu ekonomije u pisanoj formi na adresu: Rimski trg, broj 46, 81000 Podgorica, na fax: (020) 234-081, na e-mail: dragica.sekulic@mek.gov.me i velibor.sinanovic@ee-me.org ili direktno na arhivu Ministarstva ekonomije, tokom cijelog trajanja javne rasprave.

Portal Analitika