Svijet

Avion naglo propao: "Pad bio skoro vertikalan"

Avion kompanije EgyptAir koji je u srijedu uveče poletio iz Pariza za Kairo, a u kojem je bilo 66 putnika se srušio, potvrđeno je iz te kompanije nekoliko sati nakon informacije da je avion nestao s radara.
Avion naglo propao: "Pad bio skoro vertikalan"
Portal AnalitikaIzvor

Avion na letu MS804 poletio je u srijedu u 23.09 po lokalnom vremenu (21.09 GMT) s 56 putnika i deset članova posade.

"Let MS804 izgubio je kontakt s radarima u 2:45 po kairskom vremenu (00.45 GMT)", navodi se u saopštenju kompanije i dodaje da je avion nestao dok je letio na visini od oko 11.280 metara iznad Mediterana. Avion je nestao 20 minuta prije nego što je trebalo da sleti.

13:29 - Grčki ministar odbrane Panos Kamenos kaže da je avion napravio nekoliko naglih zaokreta i brzo izgubio visinu prije nego što je nestao sa radara. “Avion je napravio lijevi zaokret od 90 stepeni, zatim se okrenuo na desno za 360 stepeni i pao sa 38.000 na 15.000 stopa prije nego što je nestao sa radara”, rekao je Kamenos.

13:06 - Tužilaštvo u Parizu saopštilo je da je otvorilo istragu o nestanku aviona EgyptAir. U saopštenju se navodi da je odeljenje tužilaštva za nesreće počelo istragu u saradnji sa žandarmerijom i dodaje da se u ovoj fazi ne odbacuje nijedna teorija

12:34 - Direktor grčke Kontrole letjenja kaže da su kontrolori bili u kontaktu sa pilotom egipatskog aviona dok je prolazio kroz vazdušni prostor iznad zemlje i da nije prijavio nikakav problem. Prema njegovim riječima, kontrolori su pokušali da uspostave kontakt sa avionom kada je trebalo da napusti vazdušni prostor Grčke, ali pilot nije odgovarao. Nastavili su sve dok avion nije nestao sa radara.

12:29 - Francuski predsednik fransoa Oland potvrdio je pad aviona. On je na konferenciji za novinare rekao da se nijedna hipoteza o uzroku pada za sada ne može isključiti.

11:55 - Egipatski premijer Šerif Ismail izjavio je da se avion srušio u Sredozemno more, u blizini Krita. Uz konstataciju da se ne zna da li je uzrok pada aviona kvar ili terorisitički napad, Ismail je novinarima rekao: "Ništa ne možemo isključiti".

10:10 - Na kairskom aerodromu 15 porodica koje su čekale putnike s nestalog leta smješteno je u privatnu prostoriju i uz njih je medicinsko osoblje.

9:51 - Nestali avion se srušio, objavila je kompanija EgyptAir na Twitteru. Službenici grčkog aerodroma rekli su da se avion srušio kod grčkog otoka Karpathos.

9:50 - General egipatske vojske Mohamed Samir negira da je vojska primila signal iz aviona.

8:30 - CNN, pozivajući se na EgyptAir, javlja da je iz aviona u 4:26 sati po lokalnom vremenu, gotovo dva sata nakon nestanka s radara, primljen signal.

8:00 - Egipatska vojska je saopštila da su Egipat i Grčka uputili avione i brodove u Sredozemne more u potrazi za nestalim avionom. Vojska je uputila i svoje izviđačke avione da bi lokalizovala avion.

Izvor egipatskog Ministarstva za civilno vazduhoplovstvo ističe da se skupljaju tehnički podaci o stanju letjelice Airbus A320 stare 12 godina.

Portparol Ministarstva: Najvjerovatnije se srušio u more

Portparol ovog Ministarstva Ihab Raslan rekao je za SkyNews Arabia da se avion najvjerovatnije srušio u more, prenosi AP.

Kompanija EgyptAir objavila je nacionalnost većine putnika koji su bili u avionu: 30 ih je iz Egipta, 15 iz Francuske, dva putnika su iz Iraka, po jedan iz Velike Britanije, Belgije, Sudana, Čada, Portugala i Alžira.

Nisu tražili pomoć, samo su nestali

List New York Times prenosi izjavu čelnika egipatskih vlasti Ehaba Mohija el-Dina koji je kazao da su grčki kontrolori leta upozorili egipatske kolege da su izgubili kontakt s avionom. "Oni nisu tražili pomoć. Samo su nestali".

Portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova ističe da se vrše provjere ali da ministarstvo zasad nema više informacija.

Izvor: N1

Portal Analitika