Abiznis

Evo kako Stjepčević planira da smanji gužve u Kotoru

U kontaktnim zonama u gradu biće postavljeni semafori, a parking na rivi neće služiti za parkiranje. Taksisti će dolaziti po pozivu dispečera, a autobusko stajalište kod SDK biće izmješteno.
Evo kako Stjepčević planira da smanji gužve u Kotoru
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

To su, kaže predsjednik opštine Kotor Aleksandar Stjepčević, neke od mjera koje je menadžmentu lokalne uprave juče predložio nadležni savjet kako bi ublažili gužve u saobraćaju.

"Saobraćaj je u Kotoru stari problem. Dok se ne dođe do trajnog rješenja, a to zahtijeva odgovarajući projekat, vrijeme i novac, odlučili smo da nešto učinimo odmah, ove sezone. Tražili smo mišljenje i preporuke stručnjaka i dobili smo ih od Sekretarijata za bezbjednost saobraćaja. Može se očekivati da će neka predložena rješenja, a možda i sva, ostati kao trajna, rekao je Stjepčević Pobjedi.

Drevni grad svakodnevno posjeti nekoliko hiljada turista. Najviše ih, često po više hiljada, dovedu kruzeri.

Problem nastaje kada turisti koji dolaze kruzerima iz luke krenu ka gradu. Oni moraju da pređu magistralu koju je zakrčila kolona automobila. Savjet je predložio da se na tom dijelu postave semafori, koji će regulisati saobraćaj tako što će veću propusnost, odnosno više vremena za prolaz, imati automobili. To znači da će pješaci morati da se kreću u većim grupama, a ne jedan po jedan", objašnjava Stjepčević.

Gužvu u Kotoru prave i autobusi. Oni putnike primaju i iskrcavaju na stajalištu kod SDK. Zbog rasporeda ulica i oni na putu do grada moraju da pređu jedinu gradsku magistralu, što dodatno opterećuje saobraćaj.

"Taj dio rasteretićemo tako što će se autobusi u takozvanoj kontakt zoni iskrcavati i ukrcavati, ali će se parkirati kod stadiona", objasnio je Stjepčević.

Doprinos smanjenju saobraćajne gužve daće i taksisti, koji će dolaziti za putnike po pozivu dispečera. Naravno, kaže Stjepčević, pomoć očekuju i od pješaka.

"I oni treba da pomognu smanjenju gužve. Često zaboravljaju da su učesnici u saobraćaju", dodaje Stjepčević.

Prema njegovim riječima, veliku pomoć očekuju i od saobraćajne policije, jer će u Kotoru početkom sezone dobiti pojačanje.

Problem nije od juče, a pothodnik je trajno rješenje

Prvi čovjek opštine podsjeća da saobraćajne gužve u Kotoru nijesu od juče, niti specifičnost tog grada.

"Taj problem dijelimo sa ostalim opštinama na primorju i traje bezmalo deceniju. Na dobrom smo putu da ga riješimo trajno. Kada to kažem mislim na izgradnju pothodnika kod Lučke kapetanije, koji bi omogućio deblokadu jedine gradske saobraćajnice između rive i Starog grada", kaže Stjepčević.

On objašnjava da je završen peti projekat za pothodnik.

"Dosadašnja rješenja nijesu zadovoljila stroge kriterijume Zavoda za zaštitu spomenika. Nadamo se da će ova verzija ,,proći“, čime bi se stekli uslovi da pristupimo realizaciji", kaže Aleksandar Stjepčević.

Pobjeda 

Portal Analitika