Društvo

U Institut za bilogiju mora uloženo 1,5 milion eura

U kotorski Institut za biologiju mora je od 2007. do 2016. uloženo oko milion i po eura za rekonstrukciju i nabavku opreme, saopštio je direktor te institucije Mirko Đurović.
U Institut za bilogiju mora uloženo 1,5 milion eura
Portal AnalitikaIzvor
"U funkciju je nedavno stavljena i tzv. mokra laboratorija za potrebe biosenzorskih snimanja i istraživanja kardio aktivnosti školjki u okviru Centra izvrsnosti Bio-ICT. Sada su naše kolege, pomoću vrijednih instrumenata nove laboratorije, u prilici da u svakom trenutku dobiju podatak o fiziološkom stanju školjki. Nosilac projekta je Elektrotehnički fakultet, a partneri naša institucija, Institut za javno zdravlje i Biotehnički fakultet. Prvi Centar izvrsnosti Bio-ICT u Crnoj Gori preko programa INVO, iz kredita Svjetske banke, realizuje Ministarstvo nauke. Građevinski radovi su koštali oko 35.000 eura, a vrijednost savremene opreme koja je ranije nabavljena u okviru projekta je oko 40.000 eura", kazao je Đurović gostujući na Radiju Kotor.
Institut godinama unazad u maju prima studente bioloških fakulteta iz Beograda, Novog Sada, Banja Luke, Ohrida, sa ciljem razvoja nauka o moru i približavanja naučnih dostignuća na ovom polju.
"Prvi studenti iz Kragujevca stižu nam 25. maja, dok će posljednja grupa doći 15.juna", kaže Đurović.
U Institutu za biologiju mora, koji je 2004. godine ušao u sastav Univerziteta Crne Gore i postao njegova organizaciona jedinica, je 34 zaposlenih, među kojima 12 naučnih radnika i osam doktoranata.
Trenutno se realizuje 31 međunarodni projekat. „Od 1. februara do 1. maja prijavili smo 18 projekata. Oni uglavnom tretiraju uvođenje novih vrsta u proces marikulture, te formiranje informacionog sistema za sve ribare na Jadranskom moru. Planirano je i stavljanje u funkciju akvarijumskog prostora u Institutu za potrebe ekperimentalnog uzgoja određenih vrsta morskih organizama", navodi Đurović.
Prema njegovim riječima, jedan od najvećih problema predstavlja deponovanje velikih količina otpada u Jadransko more.
„U pitanju su automobilske gume, bijela tehnika, napuštene ribarske mreže, ali i plastični otpad. Plastika najviše putem rječnih nanosa dospijeva u more, sporo se razgrađuje, prekriva morsko dno i smanjuje životni prostor za morske organizme. Mnoge ribe konzumiraju djelove mikroplastike, a mi tu ribu na kraju jedemo. Napuštene ribarske mreže nažalost na dnu mora love ribu, koju niko ne konzumira", konstatuje Đurović.
On podsjeća da se od 49 novih vrsta riba koje su se u proteklih deset godina pojavile u Jadranskom moru, desetak njih pojavile i na crnogorskom primorju.
"To su: riba truba, plavi trkač, četvorozupka, carska iglica, tamna mramornica, afrički kostorog, žutousna barakuda i oštrozubi morski gušter. Pojavile su se takođe i dvije nove, jestive vrste rakova plavi rak i braon kozica. „Obje vrste novih rakova mogu se konzumirati i veoma su ukusne", zaključuje Đurović.
Portal Analitika