Zanimljivosti

Video: Prirodni carski rez, doktori puste bebu da izmigolji sama

Ako ne možete roditi na prirodan način, prirodni carski rez je sljedeća velika stvar, napisala je Sarah Saunders ispod videa svog porođaja u kojem je beba malo po malo sama izlazila.
Video: Prirodni carski rez, doktori puste bebu da izmigolji sama
Portal AnalitikaIzvor

Novi način porođaja na carski rez, na što prirodniji način, sve se više njeguje. Doktori smatraju da je bebama tako dolazak na svijet manje stresan te da se lakše povezuju mama i beba. Nakon reza na abdomenu majke doktori oslobode put bebinoj glavi i izvade je van. Potom puste bebu da sama polako izlazi van iz majčine utrobe, istiskujući sama ramena i tijelo. To može potrajati do četiri minute.

Nakon što beba izađe, podignu je i spuste je na majčina prsa s pupčanom vrpcom. Čeka se da ona prestane pulsirati ili duže prije nego se prereže. Na taj način beba dobija puno više krvi iz pupčane vrpce.

Stavljanje bebe na prsa majke odmah nakon porođaja ne samo da olakšava povezivanje majke i djeteta već i dojenje te smanjuje komplikacije nakon rođenja. Ovaj tzv. prirodni carski rez sve je popularniji u Velikoj Britaniji, a ženama je puno draži zato što su odmah sa bebom i mogu više učestvovati prilikom porođaja.

 </p>

Portal Analitika