Društvo

Osnovana Crnogorska paneuropska unija, Gordana Đurović prva predsjednica

Dva osnovna prioriteta Panevropskog pokreta danas su stabilizacija Evropske unije i njeno dalje proširenje na ostatak kontinenta. Crnoj Gori je neupitno mjesto u ujedinjenoj Evropi sutrašnjice. Zapravo, mi ne idemo tamo jer smo oduvijek bili njen dio, samo što smo to kroz neblagonaklonu prošlost znali zaboraviti, kao što je i ona često zaboravljala na nas.
Osnovana Crnogorska paneuropska unija, Gordana Đurović prva predsjednica
Portal AnalitikaIzvor

Ovim riječima se članovima i gostima osnivačke skupštine Crnogorske paneuropske unije obratio mr Vladan Lalović, pokretač inicijative nastanka ovog udruženja.

Na prvom skupu CPEU za prvu predsjednicu izabrana je prof. dr Gordana Đurović, a za generalnog sekretara mr Vladan Lalović. Predsjedništvo broji devet članova i čine ga uglednih intelektualaci i profesori. Potpredsjednici su prof. Đorđe Raičević, dipl. ing Dragan Jočić, mr Rajko Uskoković, a članove predsjedništva prof. dr Predrag RakočevićSuzana Radulović. prim. dr. sci Svjetlana Zeković i doc. dr Nataša Ružić. Na skupštini su takođe formirirani Nadzorni odbor i Sud časti.

U uvodnom govoru, Lalović je takođe istakao kako su za nepunih pola godine prešli puni put od ideje do osnivanja pokreta.

- Sve se to dogodilo od kada sam razgovarao sa prof. dr Franjom Topićem, članom međunarodnog predsjedništva PEU, o mogućnostima formiranja crnogorskog ogranka. Razgovori koji sa pojedinim uglednim ličnostima dali su mi za pravo da treba da krenemo u realizaciju ideje i formiramo organizacioni oblik kroz koji bismo u Crnoj Gori promovisali panevropske vrijednosti - jedinstva, slobode i solidarnosti - koje predstavljaju moto Panevropske unije. To su vrijednosti koje su duboko ukorijenjene u našem narodu, koji je ispisujući svoju hiljadugodišnju sagu borbe za slobodu i dostojanstvo čovjeka doprinio univerzalnoj baštini ljudskog duha iz rana svog bitisanja. Evropa je naša druga otadžbina. I što se jače i samostalnije razvijemo u svom nacionalnom duhu, to ćemo jače i bliže shvatiti evropsku dušu. A zbliživši se s njom, postali bismo joj razumljivi kao sami sebi - zaključio je Lalović.

U ime Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, prisutnima se obratila i direktorica Direkcije za pristupanje EU u Generalnom direktoratu za europske poslove Tamara Srzentić, izrazivši zadovoljstvo svjesnošću crnogorskih građana, te podsjetila koliko je ova inicijativa značajna za bolju budućnost Crne Gore.

Sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Nela Savković Vukčević potcrtala je mogućnost da kroz novoosnovano udruženje "postanemo ravnopravni i u prožimanju s drugim kulturama predstavimo našu autentičnost i sve ono čime se Crna Gora može ponositi".

Predstavnik Međunarodne organizacije za filozofiju, humanizam i kulturu „Nova Akropola“, Patrik Milošević rekao je da upravo vrijednosti Panevropske unije "jedinstvo različitosti, sklad suprotnosti kroz slogu, aktivna tolerancija, solidarnost" treba da vode svakog čovjeka.

Zbog spriječenosti da prisustvuje skupštini, jedan od osnivača Crnogorske panevropske unije, čuveni slikar i književnik Dimitrije Popović, u kratkom pismu je izrazio iskrene želje za srećan i uspješan rad i budući uspjeh Crnogorske panevropske unije u ostvarenju  proklamovanih ciljeva, a za dobrobit svih građana Crne Gore. Pročitana su i pozdravna pisma generalnog sekretara međunarodne Paneuropske unije prof. dr Pava Barišića, kao i izvjestioca za crnogorski ogranak MPEU prof. dr Franja Topića.

K.J.

Portal Analitika