Abiznis

DAKIĆ: Zlatnici doprinos obilježavanju decenije nezavisnosti

Kovanjem jubilarnog zlatnog i srebrnog novca Centralna banka (CBCG) je dala doprinos obilježevanju deset godina obnove crnogorske nezavisnosti, kao jednom od najvažnijih istorijsih datuma za državu, saopštio je njen guverner, Milojica Dakić.
DAKIĆ: Zlatnici doprinos obilježavanju decenije nezavisnosti
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da je komisija, sačinjena od uglednih istoričara, eksperata CBCG i istoričara umjetnosti, definisala elemente koje treba da sadrži idejno rješenje za izradu jubilarnih kovanica.

„Komisija je prihvatila rješenje akademskog vajara i profesora na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, Milivoja Babovića. CBCG nije emisiona banka, tako da može izdavati jubilarni novac i kovanice koje nijesu sredstvo plaćanja“, rekao je Dakić na promociji jubilarnog kovanog novca CBCG povodom deset godina obnove nezavisnosti.

On je naveo da zlatnici i srebrenjaci u centralnom dijelu sadrže vizuelni prikaz teritorije Crne Gore, dok je u donjem dijelu stilizovan prikaz morske površine.

„Obodom kovanica je latiničnim pismom ispisano 'deset godina obnove nezavisnosti Crne Gore', a u donjem dijelu su upisane jubilarne godine 2006. i ova godina“, precizirao je Dakić. 

On je dodao da naličje idejnog rješenja u gornjem dijelu sadrži latiničnim pismom ispisano 'Crna Gora', dok se u centralnom dijelu nalazi crnogorski grb.

„U donjem dijelu kovanice se nalaze nominalne vrijednosti novčane jedinice, za zlatnik deset, za srebrnjak jedan. Obod zlatnika i srebrnjaka je oivičen reckama“, kazao je Dakić.

Zlatnik težak 8 gramaZlatnik težak 8 grama

Zlatnik je, kako je naveo, težak osam grama i prečnika je 24 milimetra, dok je srebrnjak težak 17 grama i prečnika 34 milimetra.

„Svaki primjer jubilarnog novac prati i sertifikat na crnogorskom i engleskom jeziku. Jubilarni novac je izrađen u Zavodu za izradu novčanica u Beogradu, i to 100 komada zlatnika i 300 komada srebrnjaka“, rekao je Dakić. 

On je podsjetio da je prvo reprint izdanje perpera uradila Vlada Crne Gore 1989. godine povodom prenosa posmrtnih ostataka kralja Nikole Petrovića iz Italije u Crnu Goru.

„Takođe, 2002. godine je povodom prve godišnjice od osnivanja CBCG urađena kompletna serija perpera u varijanti kraljevina i knjaževina Crne Gore“, kazao je Dakić.

On je dodao da je CBCG i 2006. godine povodom 100 godina od kovanja prvog crnogorskog državnog novca, uradila kompletnu seriju perpera u varijanti kraljevina i knjaževina Crne Gore.

„CBCG će i u narednom periodu na adekvatan način učestvovati u obilježavanju najbitnijih događaja u istoriji naše zemlje“, zaključio je Dakić.  (Mina BUSINESS)

Portal Analitika