Odbojka

BOŠKAN: Cilj plasman na fajnal for SL, Ćulafić neizvjestan

Mušku seniorsku reprezentaciju po drugi put očekuje nastup u Svjetskoj ligi. Nakon sjajnog debija, kada su prvotimci Slobodana Boškana zauzeli drugo mjesto, iza ekipe Egipta, sada ih po mišljenju selektora očekuje teži zadatak, ali cilj je jasan - izboriti plasman na fajnal for.
BOŠKAN: Cilj plasman na fajnal for SL, Ćulafić neizvjestan
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Danas započinjemo pripreme za Svjetsku ligu. Takmičimo se u trećoj diviziji i igraćemo dva turnira - jedan je u Meksiko Sitiju (15, 16. i 17. juna), i sedam dana kasnije idemo u Tunis, gdje nas očekuje drugi turnir (24, 25. i 26. juna) . Na prvom turniru ćemo igrati protiv reprezentacija Njemačke, Meksika, Španije, dok na drugom turniru igramo sa Meksikom, Venecuelom i domaćinom Tunisom. Najbolje tri ekipe će se plasirati na fajnal-for u Njemačkoj - kazao je selektor Slobodan Boškan i dodao:

- Iako je okupljanje zakazano za danas, nijesmo još uvijek kompletni, jer pola ekipe mora da ode u Beograd u ambasadu Meksika da lično predaju pasoš i prikupe svu potrebnu dokumentaciju, dok će druga grupa koja je danas ovdje, to isto uraditi, ali sjutradan. Do 21. maja smo ovdje u Podgorici. Potom se selimo i dvije nedjelje ćemo biti u Budvi i poslije toga, 6. juna se vraćamo u Podgoricu, gdje ćemo biti sve do polaska u Meksiko, odnosno sve do 13. juna.

Boškan je istakao da će se na pripremama okupiti 19 igrača, i svi sem Miloša Ćulafića, koji je u procesu oporavka od povrede ramena, će biti u punom trenažnom pogonu.

oscg1

- Na pripremama će se okupiti 19 igrača, s tim da će njih 18 biti u punom pogonu, dok je devetnaesti igrač, Miloš Ćulafić, imao tokom ove sezone, dok je igrao u Tuluzu, u Francuskoj, jednu povredu ramena - odnosno, on tu povredu vuče već nekoliko godina, međutim, sada u završnici prvenstva se malo pogoršalo njegovo stanje i on je bio prinuđen da radi terapiju tamo u Francuskoj. Oni su mu preporučili mirovanje i on će najvjerovatnije krenuti sa slabijim intenzitetom treninga za Svjetsku ligu i pod znakom pitanja je hoće li uopšte nastupati, ali to je nešto što ćemo vidjeti tek kada krene sa treninzima i kada se vidi u kakvom je stanju. Terapija je uspješno odrađena krajem aprila i prošle su te dvije nedjelje koje su mu doktori preporučili za mirovanje i sa nama će početi da trenira, ali kao što sam rekao, u jednom režimu slabijeg treninga - kazao je Boškan.

Selektor je naveo i da su zakazane dvije prijateljske utakmice sa selekcijama Albanije i Turske.

- Zakazali smo dvije prijateljske utakmice, 27. i 28. ćemo igrati u Budvi protiv reprezentacije Albanije, koja će nam biti gost. Dok, nam 2, 3. i 4. juna u goste dolazi reprezenatcija Turske, tako da ćemo protiv njih odigrati dvije prijateljske utakmice i jedan zajednički trening. Mislim da će to biti sasvim dovoljno da se što bolje spremimo i da što spremnije dočekamo takmičenje koje nam predstoji - kazao je Boškan.

odbojka1

Najteže je potvrditi dobre rezultate

Boškan je podsjetio da je Crna Gora prošle godine bila jedno od najprijatnijih iznenađenja u SL i dodao da će konkurencija za plasman na ovogodišnji fajnal for biti još ozbiljnija.

- Prošle godine smo bili jedno od najprijatnijih iznenađenja u takmičenju Svjetske lige. Nije lako potvrditi uspjeh koji napravite odnosno da napravite još veći uspjeh. Pogotovo, što će ove godine u konkurenciji za plasman na fajnal-for biti ekipe kao što su reprezentacija Njemačke, Grčke, Meksika, potom Tunis kao domaćin, Slovenija, znači biće tu dosta reprezentacija koje će pretendovati da odu na završnicu takmičenja. Očekujem, ako ne i teže uslove, odnosno, teže protivnike protiv koji ćemo morati da se borimo da bi otišli na završnicu.

Svako takmičenje je priča za sebe. Ovo je nova priča sa izmijenjenim ulogama, već i zbog toga što će sve ekipe koje budu igrale protiv nas imati jedan određeni respekt i sigurno da neće ulaziti u te utakmice potcjenjujući naš kvalitet, što će nama dodatno otežavati čitavo takmičenje, ali to je sastavni dio svakog takmičenja. Važno mi je da se opet plasiramo na završnicu takmičenja, fajnal for, da neki drugi igrači, pored ovih koji su već nastupali, dobiju priliku u određenim momentima takmičenja da odigraju i pokažu svoj kvalitet, jer nama se u septembru održavaju kvalifikacije za EP i to je ono što mi svi očekujemo - da pružimo svoj maksimum. Zato će nam nastup i takmičenje u Svjetskoj ligi biti dobra uvertira i jako dobro će nam poslužiti za ono što nam predstoji na kvalifikacijama za Evropsko - zaključio je selektor.     

Kapiten Vojin Ćaćić kazao je da je prošlogodišnji uspjeh već zaboravljen i dodao da se nada da će ih zaobići povrede.

- Grupa je teža nego prošle godine. Na nama je da odigramo kao prošle godine i da budemo pravi tim, da odigramo srcem i rezultat ne bi trebalo da izostane. Samo da nas zaobiđu povrede - rekao je Ćaćić.

Ana POPOVIĆ

Portal Analitika