Društvo

Romski savjet: Da su napadači bili Romi slučaj bi ekspresno bio rasvijetljen

Romski Savjet najoštrije osuđuje, prebijanje mladića romske nacionalnosti, koji se desio prije par dana i traži hitnu reakciju policije i tužilaštva. Nakon što su dvojica napadača pretukli mladića romske nacionalnosti, crnogorska javnost je uglavnom jednoglasno osudila ovaj napad. Tu prije svega mislimo na nadležne instiutcije koje se bave afirmacijom i zaštitom ljudskih i manjiskih prava. Komentari koji su se čuli na različitim portalima, uglavnom su ohrabrujući i pokazuju, da demokratska Crna Gora i njeni građani, osuđuju svaki vid vandalizma.
Romski savjet: Da su napadači bili Romi slučaj bi ekspresno bio rasvijetljen
Portal AnalitikaIzvor

Romski Savjet kao, krovna institucija romske zajednice u Crnoj Gori, poziva nadležne institucije da  se ozbiljno pozabave ovim slučajem. Država koja pretenduje da jednog dana bude članica Evropske Unije, ne smije dozvoliti da vandalsko ponašanje ostane nesankcionisano, jer se na taj način podupire  nasilničko ponašanje u društvu. Bilo koji vid čutanja, ili zataškivanja slučaja je jedna  vrsta saučesništva. Mi imamo povjerenja u državne institucije i hoćemo da vjerujemo da  će se ovaj slučaj ozbiljno istražiti.

Činjenica je da već nekoliko godina za redom, istraživanja pokazuju da je stepen etničke distance prema Romima jako visok i to je najbolji  indikator, odnosa prema romskoj zajednici. Postavlja se jedno neizostavno pitanje! Šta je razlog napada na mladića romske nacionalnosti. Dali ih je možda nečim isprovocirao? Iskreno ne vjerujemo da je tako nešto moguće. Da li je mladić isprebijan, kao razlog Romofobije ili rasizma. Predopstavljamo da jeste, jer drugog razloga nije bilo. Da ne prejudiciram, još jednom apelujemo na policiju i tužilaštvo da istraže i rasvjetle  cio slučaj.

-Jedno je sigurno da su kojim slučajem uloge bile izmjenjene, da  su napadači bili Romi, zasigurno bi u roku od nekoliko sati  čitav slučaj bio rasvjetljen i napadači bi se ubrzo našli iza rešetaka- naveli su iz Romskog savjeta.

Portal Analitika