Društvo

Juventas osudio napad na mladog Roma

NVO Juventas najoštrije osuđuje, kako su istakli, rasistički napad na mladog Roma u Podgorici i pozdravlja najave nadležnih da će upotrijebiti svoje kapacitete da se utvrde sve činjenice vezane za ovaj događaj, te identifikuju i procesuiraju počinioci.
Juventas osudio napad na mladog Roma
Portal AnalitikaIzvor

Snimak pokazuje, kako prenose mediji, da nasilnici žrtvu brutalno udaraju šakama i nogama u glavu. Uz to, napad nije prijavljen policiji.

"Sve navedeno je krajnje uznemiravajuće. Uzimajući u obzir veoma snažnu socijalnu distancu većinske populacije prema romskoj manjini, broj Roma na pozicijama odlučivanja, broj Roma angažovanih u policiji, broj zaposlenih Roma, obuhvat Roma u stanju potrebe različitim oblicima socijalne zaštite, obuhvat obrazovnim programima, posebno srednjim obrazovanjem, na žalost, lako zaključujemo da su Romi u izrazitom riziku od socijalne isključenost. Pobrojano sa sobom nosi i nepovjerenje u institucije sistema, manje učestao kontakt sa institucijama i veću izloženost diskriminaciji, pa i nasilju", kazali su u ovoj NVO.

Slučajevi nasilja nad Romima, uzimajući u obzir da su nerijetko rasistički, te imaju karakteristike zločina iz mržnje, moraju, poručuju, biti oštro sankcionisani i biti prioritet u postupanju policije i tužilaštva.

"Neprijavljivanje napada koje trpe građani, često oslikava nedostatak povjerenja žrtve da će institucije stati na kraj problemu sa kojim se suočavaju. Izražavamo nadu da momak koji je žrtva nasilja nije pretrpio teže tjelesne povrede i da će se brzo oporaviti i od drugih posljedica prikazanog brutalnog nasilja. U isto vrijeme očekujemo i da nasilnici odgovaraju pred pravosudnim organima.Da bi bili društvo jednakih i hrabrih, moramo adekvatnije stati na put nasilju. Crna Gora mora biti zemlja sa nultom tolerancijom prema rasizmu i nasilju motivisanom mržnjom", ističu u ovoj NVO.

Portal Analitika