Svijet

Italija: Migranti zapalili prihvatni centar na Lampeduzi

Grupa migranata zapalila je prihvatni centar na italijanskom ostrvu Lampeduzi, ali u požaru niko nije povrijeđen, saopštili su lokalni zvaničnici.
Italija: Migranti zapalili prihvatni centar na Lampeduzi
Portal AnalitikaIzvor

Gradonačelnica Lampeduze Đuzi Nikolini je kazala da je sinoć zapaljena zgrada centra za smeštaj izbjeglica i da je policija identifikovala četvoricu muškaraca osumnjičenih za izazivanje požara, prenio je Rojters.

"Požar je započeo tako što su zapaljena četiri dušeka, a ukupna šteta još nije ustanovljena", izjavio je portparol vatrogasne službe.

Izbjeglički centar na Lampeduzi, prvom evropskom gradu u koji stignu desetine hiljada migranata koji se iz Afrike morem otisnu ka Evropi, već je dvaput djelimično oštećen u požaru, 2009. i 2011. godine.

U protekle dve godine je u Italiju brodovima i čamcima stiglo više od 320 hiljada migranata, a od početka godine ih je pristiglo 31 hiljada, usled čega italijanski prihvatni centri "pucaju po šavovima" iako još nije ni počela letnja sezona kad stiže najveći broj migranata.

U prihvatnom centru na Lampeduzi se migrantima uzimaju otisci prstiju i radi identifikacija.

Prema zakonima Evropske unije, migrant mora da ostane u onoj članici EU u koju je prvu ušao, a to se određuje prema tome gdje su im uzeti otisci prstiju, što izaziva proteste azilanata koji ne žele da ostanu u Italiji.

 

MINA

Portal Analitika