Politika

Krivokapić razriješen, usvojen lex specialis, opozicioni ministri ušli u Vladu

Parlament je u noći između srijede i četvrtka, nakon maratonske rasprave, usvojio Zakon o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore (lex specialis) na osnovu koga će se primjenjivati Sporazum o slobodnim i fer izborima. Ukupno je glasalo 75 poslanika od kojih je 49 bilo za, 20 protiv i šest uzdržanih. Poslanici su izglasali izmjene u sastavu Vlade prema kojima su kandidati opozicije ušli u Vladu premijera Mila Đukanovića. Dosadašnji ministar poljoprivrede Petar Ivanović izabran je za potpredsjednika Vlade. Ranko Krivokapić razriješen je sa mjesta predsjednika Skupštine uz 43 glasa za i jedan protiv.
Krivokapić razriješen, usvojen lex specialis, opozicioni ministri ušli u Vladu
Portal AnalitikaIzvor

Glasanje za povjerenje Krivokapiću bilo je tajno, a poslanici su glasali jedan po jedan iza paravana.  Demos, GP URA i SDP kao i poslanik Nik Đeljošaj nijesu glasali, a 17 glasačkih listića poslanika DF-a bili su nevažeći. Poslanici Pozitivne prisustvovali su glasanju, iako nijesu bili na raspravi.

Miodrag Vujović izabran za potpredsjednika Vlade sa 49 glasova za, 17 protiv i 12 uzdržanih, a za ministra unutrašnjih poslova izabran je Goran Danilović uz 49 glasova za, 16 protiv i 11 uzdržanih.

Za  ministra poljoprivrede izabran je Milenko Popović za koga je glasalo 41 poslanik, 17 protiv i 11 uzdržanih, ministra finansija Raško Konjević uz 53 glasa za 23 protiv i jednog uzdržanog i za ministra rada i socijalnog staranja izabran je Boris Marić, za čije je imenovanje glasalo 42 poslanika uz 16 glasova protiv.

Poslanici su takođe glasali za razrješenje tri ministra iz Vlade premijera Mila Đukanovića -  Radoja Žugića, Zorice Kovačević i Petra Ivanovića. Ivanović je nakon razrješenja sa mjesta ministra poljoprivrede izabran za potpredsjednika Vlade uz 41 glas za, 34 protiv i jedan uzdržan. 

Novoimenovani ministri su, nakon što je završeno glasanje, položili zakletvu u parlamentu. 

Maratonska rasprava

Današnja sjednica parlamenta počela je u 13 sati i 15 minuta a završena je oko dva sata posle ponoći. Time je nakon osam dana okončana turbulentna rasprava o predlogu zakona o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore, izmjenama u sastavu Vlade kako i o povjerenju bivšem predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović zahvalio se nakon sjednice Krivokapiću na svemu što je učinio kao predsjednik parlamenta i istakao da je potrebno što prije ući u proces izbora novog šefa parlamenta. Lider Nove Andrija Mandić pozvao je građane na novo protestno okupljanje.

Veći dio današnje rasprave protekao je u diskusijama poslanika DF-a koji su kritikovali, ali i hvalili, predsjedika Skuptšine Ranka Krivokapića zbog saradnje sa DPS-om i zbog toga što se naknadno sjetio da izađe iz Vlade i prekine saradnju sa Milom Đukanovićem. Poslanici DF-a su optužili Krivokapića da je "svo vrijeme držao vreću dok je Đukanović krao".

Emilo Labudović je u svojoj diskusiji kazao da je Krivokapić pošten, ali da je ipak podržavao mahinacije DPS-a.

"Kad neko krade a ovaj drugi mu drži merdevine, da li je ovj drugi odgovoran? Vi bar znate kakav je status ovoga drugoga gospodine Krivokapiću dobar ste pravnik", poručio je Labudović.  

Labudović je kazao da je Krivokapić jedan od najboljih političara regiona i da mu je žao što odlazi sa mjesta šefa parlamenta jer će, kako smatra, na njegovo mjesto doći samo gori od njega. Zamjerio je Krivokapiću na odnosu prema SPC-u i srpskom jeziku, na šta mu je Krivokapić odgovorio da nije rušio i palio crkve.

Poslanik Janko Vučinić je odao priznanje Krivokapiću i kazao da  "malo ko može zamijeniti Krivokapića na mjestu predsjednika parlamenta što se tiče umješnosti i političke vještine". Ali je i on nagalsio da je sadašnji predsjednik parlamenta sudjelovao u svemu što je DPS radio proteklih18 godina. 

Milutin Đukanović optužio je Krivokapića da je vodio borbu protiv hrišćansko-srpske Crne Gore.

"Kod Vas je važila maksima - bolje biti sa kriminalcima iz DPS-a nego sa poštenim Srbima", rekao je Đukanović.

Današnja diskusija protekla je u istom tonu kao dosadašnje - u optužbama DF-a na račun ostatka opozicije, da je ulazak u Vladu Mila Đukanovića prevara glasača kao i da se od "sporazuma ne živi niti od toga ko će predsjedavati parlamentom". Nakon više od 10 sati rasprave uslijedile su završne riječi.

Krivokapić: Svađe u opoziciji nijesu pravi put

Ranko Krivokapić je u svojoj završnoj riječi kazao ako se budemo busali ko je veća opozicija onda ništa nećemo postići.

On je rekao da svađama ko treba da vodi opoziciju  sve vodi na krivi put.

"DPS je uradio nešto za Crnu Goru  dobro a nešto loše. Ali jedan model vladavine je istrošen i moramo preći u novi. Da nam je do stolica ostali bi u Vladi, ali nije nam to cilj", rekao je Krivokapić.

On je istakao da će SDP biti jači nego ikad nakon izbora.

"Ko će biti jači u opoziciji je pubertetska politika jer možete pobjediti SDP ali nijeste pobijedili DPS", rekao je Krivokapić i poručio  ako propadne dijalog "doći ćemo do ulice jer je to stanje socijalnog momenta".

Mandić: Odlazak Krivokapića udarac za Đukanovića

Andrija Mandić iz DF-a, u svojoj završnoj riječi je rekao da će odlazak Ranka Krivokapića biti veliki udarac DPS-u i Milu Đukanoviću.  Ocijenio da su dva stuba vladavine Mila Đukanovića upravo Krivokapić i Svetozar Marović.

„Oba stuba su poklekla kao i Momir Bulatović. Mi se radujemo što je Đukanović ostao sam i što ćemo uskoro da ga oborimo“, dodao je on.

DF još jednom poziva sve kolege, uključujući Pozitivnu, da bez DPS-a zajedno formiraju tehničku vladu i pozovu ljude na proteste.

Demos neće glasati, SNP nejasan

Goran Danilović iz Demosa ponovio je da neće glasati za smjenu Krivokapića.

„Neka se pokaže nova parlamentarna većina izglasana 27. januara. Neka Vas smijene oni koji su Vas izabrali“, rekao je on.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić, u završnoj riječi, rekao je da ne pravi razliku između Krivokapića i premijera Mila Đukanovića, ali nije saopštio kako će se izjasniti SNP.

"Od 2003. godine nikad nijesam podržao Vaš izbor. Vi nijeste jedan od onih koji se mijenjaju", poručio je Milić.

Funkcioner SDP-a Rifat Rastoder ocijenio je da je Krivokapić uzdigao Skupštinu od bespogovornog servisa Vlade do bespogovornog kontrolora Vlade. 

Simović: Što činimo ovdje?

Poslanik DPS-a Milutin Simović zapitao se što mi danas ovdje činimo, ako smo 19. februara ove godine čuli obećanje Krivokapića kada je kazao da će podnijeti ostavku kad premijer prihvati sve ostale uslove sporazuma?

Krivokapić je Simoviću odgovorio da treba da izračuna koliko je vremena prošlo od 19. februara do 26. aprila kada je sporazum potpisan.

„Kad je premijer prihvatio sedam uslova i kad je Radojka Rutović podnijela ostavku? Kako sam mogao podnijeti ostavku kad je premijer dva mjeseca bježao od sporazuma“, rekao je Krivokapić.

Vuksanović: Većina je 41 poslanik

Lekić je inicirao pitanje većine koja je neophodna za smjenu Krivokapića, na što mu je Draginja Vuksanović iz SDP-a reklada je "to je toliko jasno da svaki student Pravnog fakulteta može jasno zaključiti".

„Član 91. Ustava Crne Gore kaže da odlučuje većina prisustnih poslanika na sjednici kojoj prisustvuje više od pola poslanika. Ali, amandman 4 koji je kasnije ugrađen kaže da se odlučuje većinom glasova svih poslanika, što je apsolutna većina, odnosno 41 poslanik“, objasnila je Vuksanović.

Milan Knežević je u raspravi sa Raškom Konjevićem rekao da je nakon 17. oktobra "sve lično". Knežević je ponovo insistirao da Konjević saopšti sve što znao 24. oktobru. 

Dobrodošlica za poslanike DPS-a

Poslanik DPS-a, Miodrag Vuković, na početku rasprave, je podsjetio je da njegova stranka pokrenula inicjativu za smjenu Krivokapića.

"Prije nekoliko godina počele su da se slažu kockice, a sada sklopljeni mozaik zahtijeva ovakvu inicijativu", kazao je Vuković.

Vuković je ocijenio da je Skupština, do sada, bila institucija koja se poštuje. On je rekao da u ovom trenutku DPS ne može da pristane "da budemo mimo svijeta".

"Da ovaj dom bude vođen od strane pobornika politike apsolutnog oponiranja svega znači demokratsku razvojnu ambiciju Crne Gore", rekao je Vuković.

Abazović: Nije uveo parlamentarnu diktaturu

Nezavisni poslanik, Dritan Abazović, rekao je da neće njegov klub neće smjenjivati Krivokapića, jer ga nijesu ni birali. Za Krivokapića je odličan igrač, ali da gnjavi loptu.

"Optužbe da je uveo parlamentarnu diktaturu ne stoje, i one mogu da budu samo izgovor ljudima koji ne razumiju demokratiju, jer su upali sa pripravničkim stažom ovdje i sa ulice", rekao je Abazović.

Milan Knežević (DF) je, poželivši dobrodošlicu poslanicima DPS-a, koji su juče bojkotovali rad parlamenta, izlaganje počeo citiranjem afirmativnih ocjena Krivokapića koje je on u prethodnom periodu iznosio na račun premijera Mila Đukanovića.

On je istakao da DPS vjeruje da je zahtjev za smjenu Krivokapića utemeljen.

Šef poslaničkog kluba SNP-a, Aleksandar Damjanović, diskutovao o promjeni imena glavnog gradskog trga u Podgorici, navodeći da je zagonetka kako će se podgorički trg zvati nakon što od juče zvanično nosi naziv Trg nezavisnosti. 

Damjanović je podsjetio da je za izbor predsjednika parlamenta glasalo 46 poslanika. Napomenuo je da je predsjednik parlamenta od 2003. biran četiri puta i da je na funkciji neuobičajeno dugo.

"U odnosu na razlike, ideološke prirode između SNP-a i SDP-a, one su opšte poznate. Mi nikad nećemo oprostiti na onome što je SDP uradio po pitanju SPC, zatiranja srpskog jezika i NATO-a", rekao je Damjanović.

Poslanik SDP-a, Džavid Šabović, rekao je da su se u parlamentu okupili da na proslavu nezavisnosti smijene onog ko je od početka bio za nezavisnost, a po nalogu onih kojih su organizovali referendum protiv te nezavisnosti.

"Velika mana Ranku je što nije optužen da je stekao nezakonito makar neki euro na račun države. Ja bi rekao euro, vi drugi bi rekli milion, jer vi ispod eura ne brojite", kazao je Šabović.

On je kolegama iz DPS-a poručio da je Krivokapić sve ono što oni ustvari nijesu. Imao je poruku za sunarodnike.

"Teško je reći ljudima koji su 90-ih proganjani, da u njihovo ime danas i po nalogu onog koji je progonio učestvujete u satanizaciji politike i onog koji su vas zajedno štitili", rekao je Šabović.

Almer Kalač iz Bošnjačke stranke (BS) rekao je da bi bilo logično da je Krivokapić podnio ostavku nakon što je njegova stranka 27. januara uskratila podršku Vladi Crne Gore.

"Do sada nijesmo čuli da SDP raskida koaliciju po osnovu koje je sa nekoliko procenata glasova na listi Evropska Crna Gora osvojila 30 odsto vlasti", rekao je Kalač. 

Predlog za razrješenje Krivokapića podnijelo je 36 poslanika Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke, Liberalne partije, Force i Hrvatske građanske inicijative.

Predlog za razrješenje Krivokapića podnijelo je 36 poslanika Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke, Liberalne partije, Force i Hrvatske građanske inicijative.

Poslanici su prethodno završili raspravu o Predlogu zakona o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore i izmjenama u sastavu Vlade.

Đukanović je parlamentu dostavio Predlog za razrješenje tri i izbor pet članova Vlade, nakon što su mu Građanski pokret URA, Demos i Socijaldemokratska partija predložili konačnu listu kandidata za funkcije koje, shodno Političkom sporazumu, pripadaju opoziciji.

Tri opozicione partije predložile su Miodraga Vujovića za potpredsjednika Vlade, a za ministre poljoprivrede, finansija, unutrašnjih poslova i rada i socijalnog staranja Milenka Popovića, Raška Konjevića, Gorana Danilovića i Borisa Marića.

Poslanici će na kraju sjednice glasati o sve tri tačke dnevnog reda. 

Portal Analitika