Crna hronika

Svetozar Marović mora da plati još 50.000 eura u humane svrhe

Najpoznatiji crnogorski pritvorenik za visoku korupciju Svetozar Marović našao se u zagrljaju kćerke Milene, juče oko devet časova ujutro, tek što je napustio spuški zatvor, u koji bi uskoro mogao i da se vrati, ukoliko Viši sud potvrdi Sporazum o priznanju krivice, koji je prije nekoliko dana potpisao sa Specijalnim državnim tužilaštvom.
Svetozar Marović mora da plati još 50.000 eura u humane svrhe
Portal AnalitikaIzvor

Dnevne novine saznaju da sporazum predviđa kaznu zatvora u trajanju od tri godine i deset mjeseci, kao i novčanu uplatu od 50.000 eura u humanitarne svrhe. Ukoliko u predviđenom roku, ako se sporazum potvrdi, Marović ne uplati novčanu kaznu, ona će biti pretvorena u kaznu zatvora od još pola godine. Istovremeno, izvršena je blokada na preko 15 miliona eura, na računima tri privatne firme koje se dovode u vezu sa višemilonskim malverzacijama, "Gugi komerc", "Properti investment" i "Kopirajt" .

Opisao kako je podijelio zadatke i ko ga je prevario

Ukoliko je suditi po njegovom priznanju krivice, donedavno najmoćniji Budvanin, kako je slovio u javnosti, ispostavilo se da je bolji filozof nego političar tvrdi da je u ovom korupcionaškom modelu djelovanja i sam prevaren. Nezvanično, Marović je u svom iskazu, uprkos drugačijim očekivanjima kolega iz političkih krugova, priznao da je stvorio kriminalnu organizaciju, sa namjerom da koruptivno djeluje, a otkrio je i trag do više od 15 miliona eura, stečenih na nezakonit način. Dnevne novine saznaju da je Marović navodno opisao i pojedinačne uloge i drugih članova označene grupacije, koja je prema njegovom priznanju brojala više od 30 osoba, javnih funkcionera, službenika, biznismena, familije, kumova i drugih... Navodno, milioni za koje ga tereti Tužilaštvo završili su na računima nekoliko privatnih firmi. Međutim, da bi mu tužioci povjerovali, Marović je morao dati precizne podatke o nestalim milionima, na osnovu kojih su već blokirani računi "Gugi komerc", "Properti investment" i "Kopirajt". DN saznaju od više provjerenih izvora da se na tim računima trenutno nalazi više od 15 miliona eura.

Nakon jučerašnjeg izlaska iz Istražnog zatvora, Marović nije želio da daje izjave novinarima, kojima se, međutim, obratio njegov advokat Zdravko Begović, ali nije komentarisao detalje potpisanog Sporazuma, zbog tajnosti postupka. Ipak, osvrnuo se na zdravstveno stanje svog branjenika, koje je, kako je rekao, ozbiljno narušeno.

Dnevne novine

Portal Analitika