Crna hronika

Presuda braći Savić: Nebojši 20 godina, Gajo na slobodi

Ape­la­ci­o­ni sud do­nio je pre­su­du ko­jom je Ne­boj­ša Sa­vić (33) osu­đen na je­din­stve­nu ka­znu od dva­de­set go­di­na za­tvo­ra za te­ško ubi­stvo bu­gar­skog dr­ža­vlja­ni­na Ras­ti­sla­va Cvet­ko­va i ne­do­zvo­lje­no dr­ža­nje oruž­ja. Nje­gov brat Ga­jo Sa­vić (32) istom pre­su­dom je oslo­bo­đen op­tu­žbe za kri­vič­no dje­lo te­ško ubi­stvo pu­tem po­ma­ga­nja.
Presuda braći Savić: Nebojši 20 godina, Gajo na slobodi
Portal AnalitikaIzvor

Kri­vič­no vi­je­će su­di­je pod­go­rič­kog Vi­šeg su­da Vla­di­mi­ra No­vo­vi­ća osu­di­lo je u no­vem­bru pro­šle go­di­ne u po­no­vlje­nom sud­skom pro­ce­su Ne­boj­šu G. Sa­vi­ća na je­din­stve­nu ka­znu od 15 go­di­na i de­vet mje­se­ci za­tvo­ra za ovo dje­lo, dok je nje­go­vog bra­ta Ga­ja u od­su­stvu oslo­bo­dio op­tu­žbe za po­me­nu­to kri­vič­no dje­lo.
Pre­ma na­vo­di­ma pre­su­de , Ne­boj­ša Sa­vić je 22. mar­ta 2011, u sta­nu u bu­dvan­skom na­se­lju Adok, sa 25 ubo­da ba­jo­ne­tom ubio Cvet­ko­va. Po­tom je bon­se­kom is­ko­ma­dao ti­je­lo, udo­ve, ša­ke, gla­vu i tor­zo, ko­je je na­red­nih da­na za­pa­lio.
–Sud je na ne­sum­njiv na­čin utvr­dio da je okri­vlje­ni Ne­boj­ša Sa­vić s umi­šlja­jem ubio Cvet­ko­va. U mo­men­tu za­da­va­nja uda­ra­ca bon­se­kom, bio je li­cem okre­nut pre­ma sa­da po­koj­nom bu­gar­skom dr­ža­vlja­ni­nu. Okri­vlje­ni je bio is­pro­vo­ci­ran i tre­nut­no je do­nio od­lu­ku da usmr­ti Cvet­ko­va. To­ga da­na Cvet­kov je ostao u sta­nu i le­gao da spa­va, a ka­da je Ne­boj­ša do­šao, ni­je mo­gao da uđe, a pri­tom ga je vi­dio da ho­da po sta­nu, či­me ga je Cvet­kov svje­sno pro­vo­ci­rao. Zbog to­ga je Ne­boj­ša Sa­vić ušao kroz pro­zor ku­pa­ti­la i tre­nut­no do­nio od­lu­ku da ubi­je Cvet­ko­va, pri če­mu je kod nje­ga bio pri­su­tan afe­kat raz­dra­že­no­sti i bi­je­sa sred­njeg in­ten­zi­te­ta. Cvet­kov je svje­sno pro­vo­ci­rao, jer je pret­hod­no dva pu­ta bio upo­zo­ren da ne osta­vlja ključ u bra­vu ula­znih vra­ta. Ga­jo Sa­vić ni­je mo­gao zna­ti da će nje­gov brat da ubi­je jer se od­lu­ka o ubi­stvu for­mi­ra­la u da­tom tre­nut­ku. To što je Ga­jo ura­dio ka­sni­je – do­nio je bon­sek ko­jim je Ne­boj­ša is­ki­dao be­ži­vot­no ti­je­lo Cvet­ko­va i uče­stvo­vao je ta­ko što je gla­vu i ša­ke umo­ta­ne u ke­su, a sve upa­ko­va­no u bi­je­lu tor­bu od lap­to­pa, od­nio u ši­praž­je na br­du iz­nad Bu­dve i za­pa­lio, uka­zu­ju na rad­nje kri­vič­nog dje­la po­moć uči­ni­o­cu na­kon iz­vr­še­nog kri­vič­nog dje­la – na­veo je su­di­ja No­vo­vić u obra­zlo­že­nju pre­su­de. (Dan)

Portal Analitika