Sci/Tech

Da li će naučnici uskoro stvarati "sintetičke ljude"?

Naučnici razmišljaju o nastavku velikog projekta izučavanja ljudskog genoma u kom bi mogli da sami „ispisuju“ ljudski DNK.
Da li će naučnici uskoro stvarati "sintetičke ljude"?
Portal AnalitikaIzvor

Ideja koja je od početka izazivala oprečne stavove u naučnoj zajednici omogućila bi im da stvore ljudska bića iz laboratorije bez bioloških roditelja. 

Oko 150 naučnika na Harvardu razgovaralo o mogućnosti pokretanja projekta, a prisutni su dobili instrukcije da sve zaključke drže u tajnosti i podalje od medija i društvenih mreža. To je planu dalo dodatnu dozu misterije i otvorilo mnoštvo etičkih pitanja. 

„Samo zato što je nešto moguće uraditi, da li je i etično?“, zapitao se profesor Stenford univerziteta Dru Endi koji u suštini ne podržava ovu naučnu inicijativu. 

Međutim, harvardski istraživač Džordž Čerč, koji je pomogao da se konferencija organizuje, smatra da je namjera da zaključci ostanu tajna pogrešno shvaćena. 

Naime, prvobitno je planirano da se događaj uživo prenosi putem internet-strima, ali pošto jedan od naučnih radova koji su ključni za diskusiju još nije objavljen u stručnom časopisu, neki učesnici tražili su da se konferencija odvija iza zatvorenih vrata. 

Prema Čerčovim riječima, cilj nije da se naprave ljudi iz laboratorije, nego da se nađe poboljšana tehnika sintetizovanja DNK, koja je trenutno preskupa i komplikovana.

B92.net

 

 

Portal Analitika