Turizam

HRVATSKA: Počela elektronska registracija turista

Nema više papira i šaltera u lokalnim turističkim organizacijama. Svi hoteli, kampovi, ali i privatni iznajmljivači podatke o svojim gostima moraju da unose u poseban sistem, a podatke odmah vide svi kojima su potrebni.
HRVATSKA: Počela elektronska registracija turista
Portal AnalitikaIzvor

Tako se sada zna da u Hrvatskoj trenutno boravi tačno 83.543 turista. Ovaj podatak u realnom vremenu, zahvaljujući novom sistemu e-visitor u svakom trenutku znaju u Hrvatskoj turističkoj zajednici i drugim institucijama.

Loti i Matic prevrtljivi maj provode na Krku. Vrijeme je loše, ali smještaj, domaćini i ostrvo, kažu - prekrasni.

- Loše vrijeme nije nam pokvarilo odmor. Imamo džakuzi, bazen, saunu, ako je loše vrijeme imamo što da radimo u kući - kaže Loti Drobnič, turistkinja iz Ljubljane.

Oni su e-visitori. Domaćin je njihove podatke odmah morao da unese u sistem: imena, odakle dolaze, koliko ostaju. Nema više prijave na šalteru lokalne turističke organizacije, a sistem sam računa i boravišnu taksu.

- Skraćuje nam vrijeme koje i nemamo, i mislim da je to itekako bitno - rekao je Izidor Mrakovčić, privatni iznajmljivač na Krku.

Odahnuli su i veliki: hoteli i kampovi mogu da zaborave tabele i izvještaje.

- Prije smo morali svakog jutra da šaljemo mejlom podatke gostiju, a danas automatski program sam odradi - kazala je predstavnica hotela "Marina", Tara Matijević.

Statistika se od sad pravi sama: u turističkim organizacijama vide sve podatke koji su im važni.

- Dakle, možemo da vidimo odakle nam dolaze gosti, možemo pratiti da li to ima veze s našim manifestacijama, možemo ih koristiti i u neke marketinške svrhe, a radnici će manje vremena trošiti na obradu podataka, a više će se posvetiti gostima - kazala je Nataša Jurina, direktorica Turističke zajednice Krk.

Izvor i foto: Al Jazeera Balkans

Portal Analitika