Abiznis

Ivanović primio srednjoškolca-stočara: Mladi budućnost poljoprivrede

Sljedeći politiku Ministarstva poljoprivrede u dijelu pružanja konkretne podrške mladim ljudima da se bave agrobiznisom, ministar poljoprivrede Petar Ivanović primio je danas Veljka Uskokovića, sedamnaestogodišnjaka iz Podgorice.
Ivanović primio srednjoškolca-stočara: Mladi budućnost poljoprivrede
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Veljko je učenik Srednje poljoprivredne škole u Baru. Svoje teorijsko znanje svakodnevno provjerava i nadograđuje na svom porodičnom gazdinstvu gdje drži stado od 50 ovaca.

Povod za susret sa Ministrom bio je prilog o mladom poljoprivredniku u specijalizvanoj emisiji “Agrosaznanje” na Javnom servisu.  

Veljkov dan umnogome se razlikuje od njegovih vršnjaka. Ustaje prije zore, putuje vozom u Bar, a nakon časova ide u selo Liješnje gdje završava obaveze koje ima oko stada. Kao dječak često je boravio na selu kod babe i djede, gdje je zavolio životinje, što ga je opredijelilo da nastavi porodičnu tradiciju bavljenja stočarstvom. Počeo je sa pet ovaca, a upravo ljubav prema tom poslu i ozbiljan pristup zaslužni su da danas ima lijepo stado od 50 ovaca. Ima želju da uveća stado i poveća proizvodnju, jer kako kaže, do sada nije imao problema sa prodajom jagnjećeg mesa.

O aktivnostima na domaćinstvu, školskim obavezama i planovima za budućnost Veljko Uskoković, zajedno sa ocem Zoranom, razgovarao je danas sa ministrom Ivanovićem. Razgovarano je o mogućnosti da Veljko dobije stipendiju za završnu godinu poljoprivredne škole, veterinarskog smjera.

Ministar je podstakao Veljka da iskoristi mogućnosti koje nude mjere podrške Ministarstva za nabavku stočnog fonda, kao i ostale mjere za unapređenje uslova za držanje stoke i uopšte proizvodnje kojom se bavi. Bilo je riječi i o učešću u programima edukacije poljoprivrednika koje realizuje Ministarstvo. 

Mladi poljoprivrednik je kazao da je bio iznenađen pozivom da dođe kod ministra.

“Nije prošao ni dan od kako je prilog o meni bio na televiziji, a Ministar me pozvao. Bio je vrlo zadovoljan mojim radom. Razgovarali smo o mogućnostima da dalje napredujem. Svakako ću se potruditi da tako i bude”, kaže Uskoković.

Portal Analitika