Društvo

Ministarka Kovačević sastala sa predsjednicom opštine Đakovica Mimozom Kusari-Lilom

Ministarska rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević sastala se sa predsjednicom opštine Đakovica Mimozom Kusari-Lilom i šefom kancelarije UNHCR-a u Crnoj Gori Mustafom Server Caylanom danas, 16. maja 2016. godine.
Ministarka Kovačević sastala sa predsjednicom opštine Đakovica Mimozom Kusari-Lilom
Portal AnalitikaIzvor

Ključne teme sastanka bile su projekti  i rezultati koji su realizovani povodom rješavanja socijalnog statusa raseljenih i interno raseljenih lica sa Kosova u proteklih par godina od strane Vlade Crne Gore i Ministarstva rada i socijalnog staranja, kao i spremnost opštine Đakovica za prihvatanje novih lica koja su izražila želju za povratak.

Naime,  za povratak na Kosovo zainteresovano je 80 porodica – 400 lica, od toga za Đakovicu je zainteresovano 18 porodica- 91 lice. Po pitanju povratka u zemlju porijekla  za 18 porodica opština Đakovica pripremila je lokaciju, građevinsku dozvolu i projekat za izgradnju 36 stambenih jedinica.

Dosadašnjim aktivnostima realizovan je povratak, u toku 2015. godine, 27 porodica – 142 lica, od toga se 13 porodica – 58 lica vratilo u opštinu Đakovica.

Ministarka Kovačević naglasila je da se dobra saradnja Vlade Crne Gore i Vlade Kosova mora dalje nastaviti jer je to siguran put u realizaciji boljih života osoba koje su zainteresovane za povratak. Takođe je istakla da one porodice koje odluče da život nastave u Crnoj Gori moraju i imaju isti status kao i ostali građani po pitanju obrazovanja, socijalne zaštite, osiguranja, zapošljavanja i rješavanja  stambenog pitanja.

Predsjednica Kusari-Lila  je ovom prilikom posebno istakla zahvalnost Vladi Crne Gore na saradnji i podršci koju pruža Vladi Republike Kosovo, a samim tim i građanima koji na taritoriji Crne Gore borave već  17. godina i izjavila da je opština Đakovica spremna za prijem novih porodica.


G-din Mustafa Server Caylan izjavio je da je zadovoljan saradnjom između dvije zemlje i posebno istakao da je napravljen značajan uspjeh u integracijama onih lica koji su se vratili i da je neophodno pobrinuti se i za nove porodice koje se dobrovoljno javljaju za povratak u svoju zemlju.

Portal Analitika