Svijet

Bramerc: Srušićemo presudu Šešelju

Rušenje prvostepene presude kojom je Vojislav Šešelj oslobođen optužbi za ratni zločin prvorazredni je zadatak za tužitlaštvo Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju izjavio je glavni haški tužilac Serž Bramerc ,prenosi sarajevski "Dnevni avaz".
Bramerc: Srušićemo presudu Šešelju
Portal AnalitikaIzvor

U inervjuu za ovaj list Bramerc je kazao kako će se tužilaštvo ICTY-a "snažno zalagati" da se oslobađajuća presuda Šešelju ukine.

"Želim da budem potpuno jasan: nijesmo zadovoljni i znamo da pred sobom imamo važan posao", kazao je Bramerc.

Potvrdio je i kako su u haškom tužilaštvu svjesni da su mnogi razočarani i presudom Radovanu Karadžiću jer ona, iako osuđujuća, nije potvrdila počinjenje genocida osim u Srebrenici.

"Važno je ne izgubiti iz vida činjenicu da su sudije utvrdile kako je Karadžić odgovoran za ogromni broj zločina uključujući genocid, progon, istrebljenje, ubistva i deportacije.

Rekao bih da je to poruka prvostupanjske presude", kazao je glavni tužitelj ICTY-a.Bramerc je izjavio i kako očekuje da će prvostepena presuda Ratku Mladiću biti izrečena krajem 2017. godine.

Ustvrdio je kako su tužioci u tom slučaju predočili obimne dokaze za koje drži da dokazuju Mladićevu krivicu izvan svake razumne sumnje.Bramerc je ocijenio kako i danas unutar BiH nedostaje zajedničko razumijevanje prošlosti što sprečava napredak te zemlje.

"Isuviše često se dešava da se ratni zločinci slave a da se niko ne sjeća i ne govori o stvarnim herojima koji su tokom sukoba bili protiv podjela na nacionalnoj osnovi", kazao je Bramerc.

Poručio je da je unutar BiH nužno graditi konsenzus u vezi s evropskom budućnošću te zemlje ali je upozorio da će se teško krenuti naprijed bez ozbiljnog suočavanja s prošlošću.

Portal Analitika