Društvo

Saslušanje Šegrta 31. maja

Odbor za ekonomiu, finansije i budžet donio je na današnjoj sjednici jednoglasnu odluku da se kontrolno saslušanje ministra zdravlja budimira Šegrta obavi 31. maja.
Saslušanje Šegrta 31. maja
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećamo, poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović uputio je nedavno inicijativu predsjedniku Odbora, Aleksandru Damjanoviću, zamolivši ga da se to skupštinsko tijelo, zbog značaja i hitnosti tematike, o inicijativi izjasni na prvoj narednoj sjednici.

„Povod za iniciranje kontrolnog saslušanja je alarmantno stanje u zdravstvenom sistemu Crne Gore, u kojem je zbog činjenice da je ministar bez konsultacije sa Fondom za zdrastveno osiguranje i javnim zdrastvenim ustanovama opredijelio nedovoljan iznos sredstava za medicinska sredstva“, naveo je Šehović.

Time je, kako je rekao, ugrožena funkcionalnost cjelokupnog zdravstvenog sistema, ali i ozbiljno dovedeno u pitanje pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu. U obrazloženju inicijative navodi se da potrebe za medicinskim sredstvima (potrošni medicinski material i odgovarajuća oprema) za nesmetano funkcionisanje cjelokupnog zdrastvenog sistema, utvrđene od javnih zdravstvenih ustanova i Fonda, iznose 16,64 miliona eura.

„Međutim, ministar zdravlja je, bez bilo kakvih konsultacija sa Fondom i javnim zdravstvenim ustanovama, odlučio da drugačije raspodijeli novac za zdravstvo koji je predviđen budžetom za 2016. godinu“, naveo je Šehović.

Kako dodaje, od ukupnog budžetom predviđenog novca za ljekove i medicinska sredstva u iznosu od 44,61 milion eura, Šegrt je za medicinska sredstva opredijelio samo 5,02 miliona eura, a ne 16,64 miliona eura koliko je traženo.Opredijeljeni iznos je, dodao je, tri puta manji od iznosa koji je neophodan za normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Portal Analitika