NATO

Lipka: Ratifikacija će ići brzo i bez problema

Protokol o pristupanju Alijansi Crna Gora će potpisati na Ministarskom sastanku, a ne na Samitu, kao što je to bio slučaj sa drugim novim članicama. Za mene to je dobar signal da u zemljama članicama postoji pozitivno raspoloženje prema Crnoj Gori i prema brzoj ratifikaciji Protokola. Zbog toga pretpostavljam da će proces ratifikacije ići brzo i bez problema, kaže u intervjuu Pobjedi bivši ambasador Slovačke u Crnoj Gori František Lipka.
Lipka: Ratifikacija će ići brzo i bez problema
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Protokol o pristupanju Alijansi će biti potpisan 19. maja u Briselu. Šta to znači za našu zemlju i za region?

LIPKA: Potpisivanje Protokola o pristupanju ima mnogostruki strateški značaj za Crnu Goru i za region Zapadnog Balkana. Pokušaću da pomenem barem najvažnije.

Prvo: potpis znači da je Crna Gora u svim oblastima ispunila sve zahtjevne uvjete neophodne da postane članica NATO-a, da je usvojila standarde 28 najrazvijenijih država svijeta. Da je 28 zemalja članica prihvatilo činjenicu da je Crna Gora stabilna demokratska zemlja, koja ima mjesto u evroatlantskoj porodici zajedničkih vrijednosti i čije članstvo u NATO će ojačati stabilnost cijelog regiona Zapadnog Balkana.

Drugo: taj potpis znači da je Crna Gora de facto postala članica NATO-a i da će moći sudjelovati na svim sastancima i aktivnostima NATO, jedino neće imati pravo da glasa. Pravo glasa će dobiti tek onda kad bude završen proces ratifikacije i kad vaša zemlja postane punopravna članica de jure.

Treće: Crna Gora će, zahvaljujući tom potpisu, uskoro postati punopravna članica NATO-a. A članstvo Crne Gore u NATO-u će biti – rečeno metaforički - polisa životnog osiguranja za nezavisnost države Crne Gore. Više niko neće moći da ospori njenu nezavisnost, njen teritorijalni integritet.

Četvrto: što je, po meni, najvažnije- Crna Gora će biti ravnopravni partner sa 28 najrazvijenijih država svijeta i imaće pravo da sudjeluje u formiranju svih politika NATO, u donošenju svih odluka. A pošto će imati pravo veta, nijedna odluka neće moći biti primljena bez njene saglasnosti.

Zahvaljujući svom članstvu u NATO-u, Crna Gora više neće biti objekt nečije politike, nego će postati subjekt koji sudjeluje u formiranju politika prema drugima. Što znači da više niko neće moći odlučivati o njoj - bez nje. Značaj tog potpisa dobija na važnosti kad shvatimo da je Crna Gora dobila poziv za učlanjenje u trenutku ozbiljnih globalnih bezbjednosnih nestabilnosti, koje dovode u pitanje i nastavak politike proširenja. A to je jasna poruka za sve zemlje Zapadnog Balkana da je politika proširenja živa, da se nastavlja i da su vrata NATO otvorena za sve zemlje koje ispune uslove za članstvo.

POBJEDA: Sada je najvažnije da se ratifikacija odradi što prije. Kada bi taj proces mogao biti gotov i kada će Slovačka ratifikovati Protokol?

LIPKA: Proces ratifikacije je u prošlosti trajao od jedne do dvije godine. Želim da vam skrenem pažnju na činjenicu da će Crna Gora Protokol o pristupanju potpisati na Ministarskom sastanku, a ne na Samitu, kao što je to bio slučaj sa drugim novim članicama. Za mene to je dobar signal da u zemljama članicama postoji pozitivno raspoloženje prema Crnoj Gori i prema brzoj ratifikaciji Protokola. Zbog toga pretpostavljam da će proces ratifikacije ići brzo i bez problema.

Moja je procjena da će proces ratifikacije biti okončan za godinu dana poslije potpisivanja Protokola, odnosno do maja-juna iduće godine.

A što se tiče Slovačke - ne mogu da vam kažem tačan datum ratifikacije jer ne znam program slovačkog parlamenta. Međutim, siguran sam da će Slovačka Protokol ratifikovati među prvim zemljama članicama, ako ne i prva.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika