Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • SIMOVIĆ: Sjednica se nastavlja raspravom o rekonstrukciji Vlade, jer već imamo prijedlog premijera

SIMOVIĆ: Sjednica se nastavlja raspravom o rekonstrukciji Vlade, jer već imamo prijedlog premijera

Šef Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Milutin Simović očekuje da parlament sjutra nastavi sjednicu u skladu sa dogovorom postignutim na Kolegijumu u petak, naglašavajući da bi bilo kakvo odstupanje jasno pokazalo da neko ponovo želi da uspori rad parlamenta i onemogući primjenu političkog Sporazuma o fer i slobodnim izborima.
SIMOVIĆ: Sjednica se nastavlja raspravom o rekonstrukciji Vlade, jer već imamo prijedlog premijera
Portal AnalitikaIzvor

- Svi smo se saglasili, dakle uključujući i Demokratski front i predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, da se sjednica nastavi i da se raspravlja o rekonstrukciji Vlade, prihvatajući činjenicu da je premijer Milo Đukanović parlamentu dostavio svoj predloge za nove članove 40. Vlade, kao i činjenicu da je premijer došao u petak da te predloge obrazloži, ali da je bio spriječen od poslanika DF koji su pokušali i fizički da ga napadnu. Dakle, dogovor je postignut u petak, i svako naknadno tumačenje koje odstupa od tog dogovora jedino se može tumačiti kao novi pokušaj usporavanja rada parlamenta i prolongiranja usvajanja lex specialis-a i izbor novih članova Vlade - kazao je Simović za Dnevne novine.

Za izjavu Krivokapića datu TV Vijesti da "predstavnici Vlade moraju doći da ispune svoju ustavnu obavezu, da objasne svoj predlog o izboru novih članova Vade", Simović kaže da odstupa od dogovora postignutog u petak.

- Premijer je ispunio svoju ustavnu obavezu: podnio je predlog parlamentu za rekonstrukciju 40. Vlade, potom došao na sjednicu da svoje predloge obrazloži pred poslanicima, i u tome, na očigled čitave crnogorske javnosti, bio grubo spriječen. Nakon toga, sjednica je prekinuta, a zahtjev članova Vlade i premijera, da se nastavi, spriječio je upravo Krivokapić dajući pauzu, nakon čega je premijer napustio plenarnu salu. Sljedeći korak je bila sjednica Kolegijuma koja je trajala šest sati i na kojoj je jednoglasno prihvaćen moj predlog da se sjednica nastavi, prihvatanjem činjenice da imamo predlog premijera za izbor novih članova 40. Vlade. DPS smatra da je to jedino rješenje za sve koji žele stvaranje uslova za implementaciju političkog Sporazuma. Zašto gospodin Krivokapić od petka do subote želi da promijeni dogovor na Kolegijumu, to je pitanje za njega - kaže Simović.

On je ponovio da će poslanici DPS sjutra predati inicijativu koju o razrješenju Branka Radulovića sa funkcije potpredsjednika parlamenta, zbog neprimjerenog i nedoličnog ponašanja.

Portal Analitika