Politika

Bečić: Razvoj biznisa i jačanje institucija nasušna potreba Crne Gore

Razvoj malog i srednjeg biznisa, jačanje institucija, odlučna borba protiv korupcije, regulisanje sistema obrazovanja i tržišta rada, poštovanje principa transparentnosti i odgovornosti, njegovanje različitosti kao bogatstva nasušna su potreba Crne Gore, bez koje nema njenog oporavka i sigurne budućnosti, ocijenio je lider Demokrata aleksa Bečić nakon tronedjeljne posjete SAD-u gdje je boravio u okviru Programa posjete lidera u organizaciji Stejt Dipartmenta.
Bečić: Razvoj biznisa i jačanje institucija nasušna potreba Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

"U navedenom periodu, predsjednik Bečić je imao veoma intezivnu aktivnost u okviru koje je obišao Vašington, kao i savezne države Floridu, Arizonu, Oregon i Mičigen. Zahtjevan plan obilazaka omogućio mu je da u svim djelovima SAD-a obavi veliki broj sastanaka sa predstavnicima lokalnih vlasti, okruga, državnih organa, kao i federalnih vlasti", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Bečić se, između ostalolih, u Vašingtonu sastao i sa Dejmijanom Džordžom, direktorom Programa za Evropu i Afriku u Medjunarodnoj asocijaciji gradskih menadžera, Silvijom Savić, direktoricom za Centralnu i Jugoistočnu Evropu u Federalnom Ministarstvu trgovine, kao i predstavnicima Direktorata za Južnu i Centralnu Evropu i Direktorata za bilateralne i ekonomske odnose u Stejt Dipartmentu. Takodje, u Vašingtonu je posjetio Konferenciju gradonačelnika SAD-a, Odjeljenje za planiranje i ekonomski razvoj grada Vašingtona i ambasadu Crne Gore u SAD-u.

U Nacinalnom preduzetničkom centru savezne države Florida, razgovarao je sa predsjednicom Džeri Ros, ali i održao zajednički sastanak sa predsjednicima privrednih komora: Britansko-Američke, Azijsko-Američke, Karipsko-Američke, Indijsko-Američke i Kinesko-Američke. Na Floridi je posjetio Univerzitet Centralne Floride i Centar za medjunarodnu trgovinu Centralne Floride, a izmedju ostalog sastao se i sa gradskim vijećnikom grada Orlanda, Tonijom Ortizom, kao i direktorom za medjunarodnu trgovinsku razmjenu Državne agencije Floride za ekonomski razvoj, Polom Mičelom.

U saveznoj državi Arizona, predsjednik Demokrata prisustvovao je sjednicama gradskih vijeća gradova Skotsdejla i Tampe, kojima su predsjedavali gradonačelnici Džim Lejn i Mark Micel, kao i sastanku Komisije za planiranje okruga Marikopa i fokus grupe za razvoj privrede u Južnom Skotsdejlu. Razgovarao je i sa direktorom Odjela za komunikacije grada Skotsdejla, komunikacionim direktorom kongresmena Svajkerta, direktoricom Centra za budućnost Arizone, Darsi Renfro, a posjetio je i Goldvoter Institut.

U saveznoj državi Oregon, Bečić se sastao sa izvršnim direktorom Kancelarije za odnose sa nevladinim organizacijama okruga Multnoma, Gerijom Marsekom, kao i zamjenikom direktora za Budžet okruga Multnoma, Majkom Džaspinom. Posjetio je Razvojnu komisiju grada Portlanda, ali i okrug Hud River gdje je razgovarao sa menadžerom grada Stivom Vilerom, direktorom za razvoj okruga Džonom Robertsom, kao i direktoricama okružnih privrednih komora u rejonu kanjona rijeke Kolumbije.

"Na kraju posjete, predsjednik Demokrata je boravio u saveznoj državi Mičigen, odnosno gradu Detroitu, koji je, kao što je poznato, doživio bankrot i veliku krizu prije desetak godina, a sada bilježi ubrzan ekonomski rast, te je, s tim u vezi, posebno interesantan. U Mičigenu je predsjednik Bečić razgovarao sa direktoricom Odjela za preduzetništvo i inovacije grada Detroita Džili Ford, direktoricom Kancelarije za emigrante grada Detroita Fajruz Sad, direktoricom Savjeta lokalnih samouprava Mičigena Katlinom Lomako, kao i direktoricom Odjela za ekonomski razvoj okruga Okland Ajrin Spanos", navedeno je u saopštenju.

U Detroitu je predsjednik Demokrata obišao i kompletne kapacitete fabrike automobila "Ford". Posjetio je proizvodne pogone, upoznao se sa načinom rada koji obezbjedjuje dnevnu proizvodnju od 1.200 vozila, ali i svim segmentima koji omogućavaju uspješno funkcionisanje ovog privrednog giganta.

Podsjećamo da je troškove posjete u cjelosti snosio Stejt Dipartment.

cdm

Portal Analitika