Abiznis

Draganić: Nedostaju hoteli visoke kategorije

Turistička ponuda je bolja od prošlogodišnje, ali ne značajno, ocijenio je predsjednik borda direktora Primorje Hotels&Restaurants, Božidar Draganić i dodao da nedostaju hoteli visoke kategorije koji bi odgovorili na povećanje tražnje za Crnom Gorom kao destinacijom.
Draganić: Nedostaju hoteli visoke kategorije
Portal AnalitikaIzvor

Draganić je objasnio da su glavne manjkavosti turističke ponude, osim nedostatka hotela visoke kategorije, i to što je stanogradnja uzela maha.

“Na taj način su neke od najljepših lokacija pretvorene u stambene komplekse”, rekao je Draganić agenciji Mina-business.

On je, govoreći o problemu crnogorskog turizma, odnosno kratkom trajanju sezone, ocijenio da je jedan od uzroka tog problema nedostatak ideja u turističkoj zajednici.

„Svjedoci smo da se gro važnih festivala dešava u sezoni, umjesto da se razmišlja na drugačiji način, pa da se oni datumski izmjeste u period predsezone ili postsezone”, smatra Draganić, čija je kompanija vlasnik hotela Palma u Tivtu i Palmon Bay u Herceg Novom, koji je prošle godine dobio prestižnu nagradu Wild Beauty Award za najbolji hotel.

Naravno, kako je dodao, uzrok je i loša saobraćajna povezanost, prije svega avio saobraćaj u ovim periodima. Svakako, treba imati u vidu da klimatsko ograničenje, kao i svuda u Mediteranu, ograničava predsezonu ili postezonu, ali to nije razlog da se ne uradi više po tom pitanju.

Prema njegovim riječima, država ali i opštine treba da izađu iz faze pisanja zakona i bespotrebnog i pretjeranog normiranja ekonomskih tokova. Umjesto toga, potrebno je da se bave kontrolnom i inspekcijskom ulogom i na kraju sankcionisanjem neželjenih pojava.

„Nijedan zakon, koliko god kvalitetan bio, ne znači ništa bez njegove primjene u praksi u punom smislu. Svjedoci smo da imamo turističke vile koje su stanovi, a apartmanske hotele bez recepcije i osoblja. Sve to čini da kompanije koje žele da se bave isključivo hotelskim biznisom nijesu i ne mogu biti dovoljno konkurentne na ovakvom tržištu“, precizirao je Draganić.

Draganić je ocijenio i da će se bezbjednosne prilike u Turskoj odraziti na ovogodišnju sezonu u Crnoj Gori i očekuje značajan priliv turista.

„Ne samo Turska, nego bezbjedonosni problemi i u drugim zemljama poput Egipata, Tunisa i drugih, doveli su do okretanja tražnje za sigurnim destinacijama na Mediteranu, a jedna od njih je, na našu sreću i Crna Gora“, naveo je Draganić.

On takođe ima veoma visoka očekivanja kada je u pitanju kompanija Primorje Hotels&Restaurants, a ta očekivanja temelji na već potpisanim ugovorima sa turoperatorima.

„Primorje Hotels&Restaurants nudi više novih 157 soba visoke kategorije u hotelima u Igalu i Tivtu. Takođe dovršavamo uređenje dvije hotelske plaže ispred tih objekata ukupnog kapaciteta oko 500 ležaljki, sa svim savremenim pratećim sadržajima po najvišim standardima hotelijerstva i ugostiteljstva“, rekao je Draganić.

U Hotelsko-turističkom preduzeću (HTP) Primorje se, tvrdi Draganić, pridržavaju provjerenog recepta kada je u pitanju hotelijerstvo, a to je usluga, usluga, usluga i to 24 sata dnevno, sedam dana sedmično.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika