Politika

VOKER: NATO vam ništa neće nametati

Koordinator NATO-a za proširenje i predstavnik za Balkan, Lori Voker, rekao je da Alijansa neće Crnoj Gori nametati nikakve odluke. On je poručio da je NATO skup suverenih država, i naglasio da nema izgradnje baza u nekoj zemlji, osim ako ta država želi da gradi baze.
VOKER: NATO vam ništa neće nametati
Portal AnalitikaIzvor

Voker je rekao da su u NATO-u uvjereni da Crna Gora, njena vlada i institucije obavljaju struktunre reforme, navodeći kako se raduje što će "u nekoliko narednih godina sprovođenje ovih reformi vezanih za vladavinu prava uroditi konkretnim benefitima za građane".

On je rekao da je vladavina prava jedno od posebno važnih oblasti za NATO.

"Ona je takođe važna i za Evropsku uniju, što nije iznenađujuće, jer NATO i EU imaju dosta toga zajedničkog i postoji veliki broj preklapanja. Dvadeset dvije članice NATO-a su u isto vrijeme i članice EU, a devet od deset građana EU živi u nekoj članici NATO-a", rekao je Voker, odgovarajući na pitanja u okviru Fejsbuk kampanje "Pitanja i odgovori", NATO Montenegro – Sigurna budućnost.

On kaže da nije iznanađujuće što EU i NATO dijele iste vrijednosti i što sprovode iste vrste refiormi.

"Što se tiče vladavine prava, Crna Gora takođe mijenja strukture i način sprovođenja reformi", kazao je Lori.

On je ponovio činjenicu da je NATO skup suverenih država

"NATO neće nametati nikakve odluke Crnoj Gori. NATO je skup suverenih država, tako da nema izgradnje baza u nekoj zemlji, osim ako ta država želi da gradi baze. Država nije dužna da učestvuje u nekoj operaciji osim ako to želi. Ako se na to odluči, na njoj je da donese odluku kada, kako i sa kojim snagama će učestvovati. Kao što sam nekoliko puta ponovio, konsenzus je ključ i ništa ne može biti nametnuto, saveznice zajedno čine NATO", rekao je Voker.

Govoreći o pravima i obavezama Crne Gore kao buduće članice NATO-a, Voker je naglasio da su solidarnost i konsenzus suština NATO-a.

"To je jedna velika i moćna organizacija, koja štiti oko milijardu građana koji žive u zemljama članicama. NATO ekonomija čini oko polovinu svetskog BDP-a. Crna Gora pristupa jednoj velikoj organizaciji i dobija najbolju moguću polisu osiguranja", rekao je Voker.

Pojasnio je da solidarnost i pomoć nijesu samo dosupni u ekstremnim situacijama, već i prilikom prirodnih katastrofa, koje su van oružanih konflikata.

"Na primjer, vidjeli ste da su NATO snage pomagale Crnoj Gori prilikom velikih poplava i nevremena uzrokovanog ogromnim količinama sniježnih padavina posljednjih godina. Dogovor je jednostavan – u zamjenu za podršku i solidarnost, to isto očekujemo od Crne Gore, tako da su obaveze Crne Gore u tom smislu ogledalo prava koje će ona imati kao saveznica", rekao je on.

rtcg.me

Portal Analitika