Politika

Primitivizam sa ulice preselili u parlament

Nekulturno ponašanje Demokratskog fronta u Skupštini nije učinila opozicija vlasti nego opozicija državi Crnoj Gori - ocjenjuje za Pobjedu bivši poslanik i profesor Novak Kilibarda. On je komentarišući prekjučerašnji nezapamćeni incident u parlamentu, kada su poslanici Demokratskog fronta sa premijerom Milom Đukanovićem imali prvo žestoki verbalni, a potom umalo i fizički obračun, naglasio da DF ne poštuje državu.
 Primitivizam sa ulice preselili u parlament
Portal AnalitikaIzvor

- Ti frontovci ne poštuju ni ključne oznake Crne Gore - zastavu, himnu, jezik i Crkvu. Prema tome, iskazanu drskost Demokratskog fronta građani treba da shvate kao borbu protiv crnogorskog puta za atlantski pakt i Evropsku uniju - kaže Kilibarda. On ističe da za Crnu Goru nije opasna sama sobom iskazana nekultura u Skupštini, već da su to opasne sile koje podstrekavaju takvo ponašanje poslanika.

- A koje su to sile, neka procijene Crnogorci koji znaju šta je u prošlosti Crna Gora doživljavala od nekih velikih sila. I na kraju želim da istaknem činjenicu da se predstavnici manjinskih naroda, Bošnjaka, odnosno Muslimana, Albanaca i Hrvata ponašaju u Skupštini kulturno i dostojanstveno. To je značajni atribut evropske države Crne Gore - kaže Kilibarda. Bivši poslanik i advokat Dragan Šoć kaže da je Skupština čuvala određeni nivo političke kulture u međusobnoj komunikaciji, koji je činio u lijepom smislu te riječi prepoznatljivom i izvan granica Crne Gore, tako da je iznenađen incidentom koji je zabilježen u petak. - Građani ne vole baš javno manifestovanje nepristojnosti. Nije to dio našeg mentaliteta. Volio bih da čujemo izvinjenje, ali mislim da ga neće biti.. Šoć smatra da ni jedna ni druga strana u verbalnom obračunu nije postupila kako treba.

- Zamjeram ljudima koji su ono uradili. Reakcija premijera je, takođe, neprimjerena, međutim, ljudski razumljiva u smislu da je na neki način bio isprovociran. Ipak je morao da se uzdrži od onakve reakcije - smatra Šoć. Poslanici DF-a su, kaže on, očigledno pripremili onakav doček premijeru, ali smatra da nijesu trebali Đukanoviću da prenose u Skupštinu nešto što su skandirali na raznoraznim skupovima. - U političkom smislu DF ništa nije dobio time, naprotiv, mislim da su izgubili. Ako je cilj DF bio da učvrsti svoje tvrdo biračko tijelo, oni su to sigurno postigli, a ako im je cilj bio da prošire svoj uticaj i dobiju jedan dio građana, bogami, mislim da nijesu uspjeli – izričit je Šoć.

Ključno pitanje u ovoj priči, kaže naš sagovornik, jeste da li će Krivokapić uspjeti da dovede DPS u skupštinsku salu, a DF u standarde pristojnosti komunikacije i privede kraju mandat Skupštine i Vlade. Nema prave opozicije Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić kaže za Pobjedu da je prekjuče u parlamentu raspršena iluzija da se opozicija ikada zajedno može suprotstaviti Đukanoviću - oni se nikada neće ujediniti.

- Ponašnje pripadnika Demokratskog fronta govori o slabosti, a ne o snazi, radi se o jednoj unaprijed smišljenoj provokaciji, i to ponašanje ne priliči ni jakoj opoziciji ni jednom evropskom parlamentu. Mislim da ono što se juče desilo ne odgovara ni drugim opozicionom partijama i opet otvara priču da li neki ljudi prije ulaska u politiku moraju proći psihološko testiranje za tu vrstu javnog posla. Takođe, sve ovo otvara i priču kako će opozicija izaći na izbore. Ako bi se ujedinili na silu, nemaju ama baš nikakvih šansi. Vidite kako DF postavlja stvari - za sve kriv Đukanović. Đukanović može mnogo toga da učini u Crnoj Gori, da napravi prave poteze, ali i da pogriješi, ali ne može da napravi opoziciju - kaže Janjić

(Opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika