Politika

KORAĆ: Crnogorske podjele prepreka za progres

Za Crnu Goru bi bilo jako dobro da ima više proevropske opozicije, jer bi onda javni dijalog tekao u pravcu značajnih razvojnih tema umjesto što se energija troši u neprekidnoj, iracionalnoj raspravi o tome treba li vam država ili ne – ocjenio je u intervjuu Pobjedi univerzitetski profesor Žarko Korać, nekada potpredsjednik u Vladi Zorana Đinđića, sada poslanik u novom sazivu srpskog parlamenta.
KORAĆ: Crnogorske podjele prepreka za progres
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da već ima naznaka političkog vrenja koje bi moglo dovesti do veće evolucije unutar crnogorske opozicije, nego same vladajuće strukture.

- Kod vas vidim i nazirem duboke pukotine. Ne mislim na lične i frakcijske sukobe „ko će koga zamijeniti“ u strankama, već na kvalitativne, koje će kroz godinu-dvije rezultirati jakom, proevropskom opozicijom. Tek tada će Crna Gora imati izazov na političkoj sceni; da ima opoziciju koja generalno prati njenu osnovnu orijentaciju, postavlja suštinska politička i ekonomska pitanja, što bi bio jako srećan trenutak za Crnu Goru. Nasuprot tome, ako idete s time da kao opozicija samo negirate državnost, onda ćete imati cementiranu podjelu narednih 100 godina.

POBJEDA: Zašto podjela koja prati pitanja države, identiteta ostaje do te mjere prisutna i duboka?

KORAĆ: Iako sam očekivao da će ustaljena crnogorska podjela biti relaksirana, to se nije desilo. Vaša unutrašnja situacija je komplikovana jer imate istoriju unutrašnjeg sukoba. Kada gledate vaše političke sukobe, pored političkih uvijek se nazire podjela koja se ne tiče toliko ideologije, koliko postojanja Crne Gore kao dr- žave i egzistencije nacije. To je specifikum Crne Gore i to čini crnogorsku političku scenu jako teškom, pa je i stabilnost teže dostići kod vas nego negdje drugo. Zato su pred vama bitni ciljevi: jedan je demokratizacija, ulazak u društvo najrazvijenijih evropskih država, a drugi je imperativ da se zacijeli ta podjela i da društvo živi sa razlikama. Činjenica je da živite u miru i da ste uspješno izbjegli Miloševićeve ratove, brojne manipulacije spolja, budimo realni i Beograda. Sada prvi put imate vladajuću strukturu u Beogradu koja nema pretenziju da posebno utiče na političke prilike u Crnoj Gori. To je pozitivno za Crnu Goru jer se u proš- losti pokazalo u kojoj mjeri je intervencija Beograda bila destruktivna. Ostala je Srpska pravoslavna crkva kao jedina institucija koja ima pretenziju da utiče na politička zbivanja. U ovom trenutku dio opozicije koji je protiv države Crne Gore ima upravo podršku SPC. Oni to i ne kriju. To vodi do naopake podjele i tenzija. Pravi se jaz među vjernicima i promoviše polazište da onaj ko je za SPC ne može biti za nezavisnu Crnu Goru i obrnuto. Ta vještačka i naopaka podijeljenost otežava funkcionisanje Crne Gore i izvor je napetosti. (Opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika