Zanimljivosti

Naučnici šokirani: Divlji lezbijski seks usred džungle

Homoseksualni parovi u životinjskom svijetu nisu nikakva novost, ali naučnici su se ipak neprijatno iznenadili kada su usred džungle u Ruandi naletjeli na dvije ženke gorila u "vrućem druženju".
Naučnici šokirani: Divlji lezbijski seks usred džungle
Portal AnalitikaIzvor

Kako je u časopisu Plos One opisao dr. Siril Grueter sa Univerziteta Zapadne Australije, dvije ženke su se upustile u intenzivno "trljanje genitalijama", uz "kopulatorno vokaliziranje", a sve je uspio zabilježiti i kamerom.

No, iako je to prvi zabilježen slučaj istopolnih polnih odnosa između dvije gorile u divljini, naučnike je šokiralo što ne samo da nije jedini - nego je i "uobičajen". Naime, u posmatranoj skupini čak 18 od 22 ženke u nekom su se trenutku upustile u seksualne odnose s drugim ženkama svoje vrste.

"Budući da sva ova promatranja dolaze iz divljine, a ne iz zatočeništva, jasno je da su homoseksualne aktivnosti dio prirodnog ponašanja gorila. Moj je utisak da te ženke postižu zadovoljstvo seksualnim interakcijama s drugim ženkama", zaključio je dr. Grueter.

Osim navedenog, Grueter je primijetio i pojavu kojoj je dao naziv "pornografski efekt": pojedine su se ženke upuštale u međusobne polne odnose nakon što su vidjele mužjaka kako se pari sa ženkom.

Avaz.ba

Portal Analitika