Kultura

MIT: Solistički koncert Stefana Milenkovića na Cetinju

Jedan od najpoznatijih violinista regiona Stefan Milenković prirediće večeras solistički koncert u Kraljevskom pozorištu "Zetski dom" od 20 časova, u okviru MIT festivala.
MIT: Solistički koncert Stefana Milenkovića na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

Na repertoaru njegovog večerašnjeg nastupa su Partita br. 3 u E duru BWV 1006 Johana Sebastijana Baha, Sonata za violinu "Jacques Thibaud", op. 27, br. 2 Ožena Izaija, Caprice br. 9 Kamila Sivorija, Caprice br. 13 Nikole Paganinija, Caprice br. 2 Pjera Roda, zatim Paganinijev Caprice br. 14 i Caprice br. 16, Recitativo i Scherzo Frica Krajslera i "Nel cor piu non mi sento" Nikola Paganinija.

Stefan Milenković rođen je 1977. godine u Beogradu, u porodici u kojoj su oba roditelja, muzičara, Zorana Milenkovića i Lidija Kanaco, muzičari. S dvije i po godine, Milenković je sa klavira prešao na violinu, pod vođstvom oca, koji je ostao njegov učitelj idućih petnaest godina. S pet godina, nastupio je kao solista sa orkestrom, međunarodne nastupe počeo je sa sedam godina, s deset je u distribuciju pušteno njegovo prvo diskografsko izdanje, a sa šesnaest godina održao je svoj stoti koncert u Montreju, u Meksiku. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, specijalizirao na Akademiji u Bernu, zatim na Školi "Džulijard" u Njujorku, gdje danas predaje violinu kao asistent najcjenjenijeg svjetskog profesora violine, Jicaka Perlmana. Stefan Milenković danas je svjetski poznat muzičar, umjetnik i pedagog velikog ugleda. Kao solo izvođač, slovi kao konzistentan muzičar pronicljivih i sjajnih izvedbi širokog repertoarskog i žanrovskog spectra.

K.J.

Portal Analitika