Protokol

Šćepanović prvi ambasador Crne Gore u Južnoj Africi

Generalni direktor za multilateralne poslove, ambasador Milorad Šćepanović, predao je akreditivna pisma predsjedniku Južne Afrike Jakobu Zumi, čime je stupio na dužnost ambasadora Crne Gore u Južnoj Africi na nerezidentnoj osnovi, kao prvi diplomatski predstavnik Crne Gore u ovoj zemlji.
Šćepanović prvi ambasador Crne Gore u Južnoj Africi
Portal AnalitikaIzvor

U susretu sa Zumom, Šćepanović je, prenoseći poruke prijateljstva predsjedniku i narodu Južne Afrike, istakao punu spremnost i otvorenost Vlade i države Crne Gore da radi na jačanju bilateralnih odnosa, intenziviranju kontakata i podsticanju svih oblika saradnje, shodno realnim mogućnostima i na bazi zajedničkih interesa.

“Predsjednik Zuma je pozdravio odluku Vlade Crne Gore da imenuje prvog ambasadora u Južnoj Africi, što je  ocijenjeno kao čin prijateljstva između naših zemalja i naroda, izrazivši snažnu podršku ambasadoru u ostvarivanju važne misije od interesa za dvije zemlje. Istakao je da Crna Gora, iako mala zemlja, igra važnu ulogu u regionu i na širem međunarodnom planu, posebno u UN-u, i čestitao na dosadašnjim rezultatima na unutrašnjem i spoljnom planu”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija MVPEI.

Ističući značajnu ulogu ove zemlje u Africi i na međunarodnom planu, kao i privrženost Crne Gore multilateralizmu, Šćepanović je, na bazi dosadašnjeg iskustva u saradnji dvije zemlje u okviru UN i drugih međunarodnih foruma, ukazao na mogućnosti njenog daljeg unapređenja, naročito u sklopu implementacije nove razvojne agende  i ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.

Zuma je uputio i čestitke prijateljskim narodu Crne Gore povodom predstojećeg  jubileja, deset godina nezavisnosti i naglasio interes i spremnost Južne Afrike da unapređuju saradnju na svim nivoima, posebno u oblasti ekonomije, kao i drugih u kojima dvije zemlje mogu obostrano da iskažu i ostvare svoje interese i ojačaju bilateralne odnose.

“Tokom razgovora je posebno ukazano na oblasti turizma, energetike, životne sredine, komunikacija i informacionih tehnologija, poljoprivrede i pomorstva, kao veoma bitnih komponenti održivog razvoja”, dodaje se u saopštenju MVPEI.

Portal Analitika