Društvo

GA: Napredak u poštovanju prava zatvorenika

Ministarstvo pravde i Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) napravili su značajan napredak po pitanju poštovanja prava zatvorenika i uslova u kojima oni borave, ali su zabilježene i neke nepravilnosti u toj ustanovi, pokazao je izvještaj Građanske alijanse (GA).
GA: Napredak u poštovanju prava zatvorenika
Portal AnalitikaIzvor

Milan Radović iz GA rekao je za Pobjedu da su analizirali stanje poštovanja ljudskih prava u ZIKS-u od 2014. godine do danas, i da će izvještaj predstaviti u junu.

Na osnovu dosadašnjih rezultata, kazao je on, zaključili su da je nova uprava ZIKS-a posvećena stvaranju boljih uslova u toj ustanovi.

"Značajan broj službenika ZIKS-a primjenjuje silu i druga ovlašćenja u skladu sa zakonom2, rekao je Radović.

U izvještaju GA konstatovano je, između ostalog, da treba poboljšati bezbjednost u ZIKS-u, imajući u vidu da su tokom prošle godine iz zatvora u Bijelom Polju pobjegla dva osuđenika.

"Potrebno je nastaviti sa obukama za službenike ZIKS-a koji rade u službi obezbjeđenja i obavljaju visoko odgovorne i rizične poslove", kazao je Radović.

Prema njegovim riječima, statistika pokazuje i da je mnogo povratnika u zatvore. Analiza GA pokazuje da je prošle godine primljeno ukupno 684 osuđenih i prekršajno kažnjenih povratnika.

U izvještaju je konstatovano i da u ZIKS-u još nijesu stvoreni uslovi za adekvatan i dostojanstven boravak osoba sa invaliditetom.

"Zbog toga je neophodno da se svi objekti u nadležnosti ZIKS-a prilagode u skladu sa standardima", naglasio je Radović.

On je dodao i da su pojedini djelovi ZIKS-a prenaseljeni i u suprotnosti sa međunarodnim standardima.

 

Portal Analitika