Društvo

Studentski parlament postao punopravni član Evropske studentske unije

Na sjednici Skupštine Evropske studentske unije koja se održava u norveškom Bergenu, krovna organizacija studenata Univerziteta Crne Gore, Studentski parlament primljen je u punopravno članstvo ESU-a, dobivši potrebnu tročetvrtinsku podršku delegata studentskih parlamenata iz 38 evropskih zemalja.
Studentski parlament postao punopravni član Evropske studentske unije
Portal AnalitikaIzvor

Članstvo SPUCG u krovnoj organizaciji studentskih parlamenta država Evrope je veliko priznanje za SPUCG i UCG, pogotovo uzevši u obzir višedecenijsku tradiciju ESU-a.

Godinu nakon sticanja statusa kandidata za članstvo na sjedici u Jerevanu i posjete delegacije ESU-a koja je u januaru boravila u studijskoj posjeti SPUCG, predstavnici ESU-a su se uvjerili u sposobnosti i kapacitete SPUCG da ispuni obaveze koje proizilaze iz članstva u ESU-u. Skupština ESU-a je usvojila izvještaj sa posjete SPUCG i odlučila da krovnu organizaciju studenata crnogorskog državnog univerziteta primi za punopravnog člana, nakon što je ispunila sve potrebne kriterijume.

Izdizanje SPUCG u evropske okvire djelovanja će doprinijeti i većoj internacionalizaciji UCG, te vidljivosti crnogorskih studenata na evropskom prostoru visokog obrazovanja, istovremeno jačajući kapacitete krovne studentske organizacije UCG kroz davanje dodatnih mogućnosti za učešće u evropskim projektima i konferencijama na kojima se raspravlja o pitanjima visokog obrazovanja.

Sjednici Skupštine ESU-a u Bergenu, koja se održava od 12. do 14. maja, prisustvuje četvoročlana crnogorska delegacija u sastavu: Miloš Pavićević, predsjednik SPUCG; Lazar Šuković, student ombudsman UCG; Miloš Milić, član Izvršnog odbora SPUCG i Rajko Golović, koordinator aktivnosti.

Portal Analitika