Politika

MARKOVIĆ: Incidentom htjeli da ponize Crnu Goru, dovedena u pitanje implementacija Sporazuma

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista Duško Marković, saopštio je danas da je Demokratski front incidentom htio da ponizi Crnu Goru. On je na vanrednoj pres konferenciji rekao da se DPS neće vratiti u parlament, dok se ne preduzmu energične mjere za sprječavanje incidenata. Za incident je rekao da je ranije planiran, a da odgovornost snosi predsjednik parlamenta.
MARKOVIĆ: Incidentom htjeli da ponize Crnu Goru, dovedena u pitanje implementacija Sporazuma
Portal AnalitikaIzvor

“Predsjednistvo DPS-a najoštrije je osudilo postupak DF-a u parlamentu, kojim su htjeli da ponize Crnu Goru pred proslavu desetogodišnjice  nezavisnosti”, rekao je Marković.

DPS će insistirati da se ovakvo ponašanje kazni i da Kolegijum preduzme energične mjere.

“DPS se neće vraćati u parlament, dok se te mjere ne preduzmu. Današnji događaj u parlamentu dovodi u pitanje implementaciju sporazuma”, naveo je Marković.

Za incident kriv Krivokapić: Marković je kazao da je DPS za dijalog, ali da želi da se varvarstvo spriječi.

“Za ovakvo ponašanje odgovoran je predsjednik parlamenta i on treba da to riješi. Jer je Skupština ugrožena na najprimitivniji način. Mi ne želimo da DF bude izbačen iz parlamenta, već samo da se primijeni ono sto piše u Etičkom kodeksu. Udaljavanje sa plenuma nije izbacivanje iz parlamenta”, poručio je Marković.

"Ovaj događaj koji se može nazvati najprimitivnijim u istoriji crnogorskog parlamentarizma za nas nije bio neočekivan. Njemu je svakako doprinio najodgovorniji za ugled institucije Parlamenta, njegov predsjednik Ranko Krivokapić. Pažljivom analizom može se lako zaključiti da je ovaj scenario bio unaprijed isplaniran. Osuđujući uličarsko, nevaspitano ponašanje u horu ohrabrenih poslanika Demokratskog fronta, koje su u ovaj visoki dom prenijeli sa ulice, gdje se nalaze već devet mjeseci, što ima nikako ne smeta da primaju plate i sve druge prinadležnosti po osnovu poslaničkih mandata, Demokratska partija socijalista najodlučnije zahtijeva da predsjednik i kolegijum Skupštine preduzmu adekvatne mjere u skladu sa Etičkim kodeksom poslanika. Ovo je prilika da se podsjetimo ogromnih napora koji su Demokratska partija socijalista, vladajuća koalicija i Vlada Crne Gore svih proteklih mjeseci preduzimali da se dođe do Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, što je i poslužilo da se na današnjoj sjednici Skupštine raspravlja o rekonstrukciji 40. Vlade, u čiji sastav će ući kandidati predloženi od strane jednog broja opozicionih partija, potpisnica pomenutog Sporazuma. Demokratska partija socijalista želi još jednom da pokaže sve svoje demokratske kapacitete spremnošću da nastavi učešće u radu Skupštine ukoliko kolegijum preduzme energične mjere prema vinovnicima današnjeg incidenta, ali se neće vraćati u Parlament dok kolegijum i predsjednik Krivokapić ne povuku taj potez", kazao je Marković na konferenciji za novinare.

Svako dalje postupanje DPS, kako je podvukao, zavisiće upravo od mjera koje će preduzeti rukovodstvo Skupštine.

- Bilo kako bilo, DPS će znati da povuče poteze koji će ići u pravcu zaštite države Crne Gore i njenih institucija. Apelujemo na građane da sačuvaju prisebnost i da imaju povjerenja u institucije sistema koji će znati da zaštite svoju državu - zaključio je Marković.

 

Portal Analitika