Društvo

Konvencija žena "Ona je tu" od 25-27. maja u Podgorici

Regionalna Konvencija žena Zapadnog Balkana, pod nazivom “Ona je tu”, održaće se od 25. do 27. maja u novoj zgradi skupštine Glavnog grada u Podgorici, saopšteno je na konferenciji za medije, u okviru koje je predstavljena agenda trodnevne konvencije.
Konvencija žena "Ona je tu" od 25-27. maja u Podgorici
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Konvencija se organizuje u saradnji sa Glavnim gradom Podgorice, International Womens Club Montenegro, Crnogorskim narodnim pozorištem i uz podršku Ministarstva nauke Vlade Crne Gore.

Konvenciju će 25. maja s početkom u 14 časova svečano otvoriti predstavnici Vlade Crne Gore, među kojima je i ministarka nauke Sanja Vlahović, te gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, specijalna gošća iranska advokatica i osnivačica Centra za odbranu ljudskih prava u Iranu i dobitnica Nobelove nagrade za mir Širin Ebadi, izvršna direktorka Konvencije Selena Tasić i programska direktorka Konvencije Emina Kolarević.

Konvencija će otvoriti neke od ključnih tema kojima se danas bave žene širom planete, a po kojima nijesu dovoljno prepoznate, ili su u potpunosti nevidljive. Tri ključne oblasti koje će biti zastupljene na ovogodišnjoj Konvenciji usmjerene su na: ulogu žene u jačanju ključnih prioriteta vladavine prava, ženu i razvoj preduzetništva i ženu i stvaralaštvo.

Tema prvog dana Konvencije biće Uloga žene u izgradnji mira na Balkanu, te je specijalna gošća i glavna govornica s pravom globalno prepoznata boriteljka za ženska prava i dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. godine Širin Ebadi, poznata po višegodišnjoj borbi za prava iranskih političkih aktivista, vjerskih i etničkih manjina, žena i djece.

Tokom drugog dana Konvencije u okviru teme Žene i biznis biće riječi o izazovima ženskog preduzetništva na Zapadnom Balkanu, o razlikama i sličnostima ženskog i muškog liderstva, značaju ženskog liderstva u razvoju crnogorskog društva i td, dok je treći dan konvencije rezervisan za žene u svijetu umjetnosti.

Kako nam je pored društveno-političkog aktivizma i profesionalnog razvoja, inspiracija, kreativnost i motivacija žene veoma važna, poseban dio Konvencije biće posvećen ulozi žene u svijetu kulture i umjetnosti, a biće organizovane i uvodne radionice na temu ličnog razvoja, čemu će biti posvećen treći dan skupa.

Tokom trodnevnog trajanja i 20 panela, radionica i predavanja, Konvencija će okupiti više od 50 govornica i govornika iz svijeta politike, aktivizma, preduzetništva, medija, umjetnosti, kulture, ekonomije iz svih zemalja regiona, ali i Evropske unije i čitavog svijeta. Naše gošće i panelistkinje su uvažene i istaknute ličnosti javnog života, iz oblasti politike, ekonomije, kulture, umjetnosti, nauke, književnosti i td.

Prema podacima UN za 2015 godinu, samo 10 zemalja svijeta vodi žena, dok je u svega 11 zemalja žena predsjednica Vlade. Prosječan broj žena u nacionalnim parlamentima širom svijeta je samo 22 odsto. Slično ovome, svega 18 odsto ministarskih mjesta je povjereno ženama, u većini slučajeva onih koja su zadužena za socijalne teme. Od stotine mirovnih sporazuma potpisanih od ranih 1990-ih, manje od 10 procenata je bilo žena pregovarača i manje od tri posto žena potpisnica.

Skoro svaka zemlja na svijetu ima manje od pet posto kompanija koje vodi žena. Uprkos dodatnih četvrt milijarde žena koje su ušle na globalno tržište rada, nejednakost zarada i dalje postoji. Žene u prosjeku danas zarađuju isto koliko i muškarci, ali 2006. godine.

Prema podacima iz 178 zemalja za 2015. godinu, učešće žena na tržištu rada je 25,5 odsto manje u odnosu na muškarce. Ovaj jaz se smanjio za samo 0,6 odsto u odnosu na 20 godina ranije. Jedna trećina cjelokupne ženske svjetske populacije je imala iskustvo seksualnog ili fizičkog zlostavljanja.

Statistika prati sve sfere života. Od politike i ekonomije do umjetnosti i svakodnevnog života.

Rodna ravnopravnost nije samo ženska tema. To je, iznad svega, životna tema i ekonomski i politički imperativ.

Agendu Konvencije možete preuzeti na sajtu: www.womenconvention.me.

Portal Analitika