Zanimljivosti

Tri jednostavne igre koje razvijaju motoriku vašeg djeteta

Razvoj fine motorike važan je za početno pisanje i čitanje, a sve ove igre aktiviraju sitne kosti šake, ali imaju i matematičku funkciju.
Tri jednostavne igre koje razvijaju motoriku vašeg djeteta
Portal AnalitikaIzvor

Ove igre zapravo koriste sav manipulativni materijal koji je dna igra može da posjeduje, te koristi sitne kosti i doprinosi razvoju sitne motorike koja je važna za početno čitanje i pisanje.

Prva igra je ređanje sjemenki u koja se vrlo lako može organizovati ukoliko se iskoristi tijesto i na njemu izvode kruzni oblici a zatim se nanižu sjemenke. Cilj koji može biti matetmatički jeste da se na svaku ''krišku lubenice, napravljenu od tijesta'' poredja jedno zrno vise ili jedno zrno manje te na taj način djeca razvijaju predstavu o nizu brojeva. Takođe ta igra podstiče brojanje od jedan do pet ili od jedan do deset i brojanje unazad koje je važno u pripremi za školu.


Druga igra jeste kreiranje ogrlica, jednostavno se isjeku slamčice na manje djelove i nižu se po nekom ustaljenom obrazcu. Sa jedne strane podstičete logicko razmisljanje djece i shvatanje jednog logičkog niza a sa druge strane može se govoriti i o razvoju pojmova otvorenih i zatvorenih linija tako da zakopčane ogrlice predstavljamo zatvorenim kruznim linijama a otkopčane ogrlice otvorenim linijama. Nakon što su ogrlcie napravljene postavljene u različiti položaj može se od djeteta tražiti da predstavi otvorenim i zatvorenim linijama koje su ražličitog oblika.


Treća igra zahtijeva aktiviranje sitnih kostiju šake a to je ubacivanje zrna pasulja u teglice ili flasice sa manjim otvorom. Ukoliko izdvojimo deset zrna pasulja obojena sa jedne strane zahtijevamo od djeteta da ih prospe na sto, zrna pasulja obojena sa jedne strane padaće na različite načine i onda od djeteta zhatijevamo da ih prebroji po boji i grupiše po boji, prebroji koliko je recimo crvenih ili bijelih. U matematičkom smislu cilj ove igre jeste uočavanje struktura recimo broja deset mada se igra može primijeniti i na sve ostale brojeve.

Izvor: Supermama

Portal Analitika