Društvo

Raste proizvodnja i otkup mlijeka

Na osnovu izvještaja od strane mljekara i sirara, i pored restrikcije u otkupu od strane pojedinih prerađivača mlijeka, na čitavom području Crne Gore bilježimo povećanu proizvodnju i otkup mlijeka, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.
Raste proizvodnja i otkup mlijeka
Portal AnalitikaIzvor

U aprilu ove godine otkup mlijeka iznosio je 2.007.937 litra, što je za 40,000 litara više nego u aprilu 2015. godine i za 60,000 litara više nego u martu 2016. godine.

- Iako je broj kooperanata manji, povećana je prosječna proizvodnja po kooperantu. Prosječan otkup po kooperantu u aprilu 2016. godine iznosio je 951 litar, što je za 150 litara više nego u aprilu 2015. godine. Broj farmera koji predaju preko 5.000 litara mlijeka na mjesečnom nivou je stabilan.  Od početka aprila u pogonu su dvije nove sirare - jedna u Petnjici koja za sada uzima gotovo mlijeko od mljekare “Šimšić” i druga na Cetinju koja  vrši otkup mlijeka sa područja Podgorice – navodi se u saopštneju.

Na osnovu izvještaja Laboratorije za mljekarstvo oko 42 odsto otkupljenog mlijeka zadovoljava EU standarde kvaliteta, odnosno 34 odsto zadovoljava standarde EU, dok dodatnih osam odsto zadovoljava kriterijume kvaliteta za mlijeko ekstra klase.

Portal Analitika