Politika

Demokrate sumnjaju u podatke IPSOS-a

Demokratska Crna Gora izražava veliku sumnju u podatke o podršci javnog mnjenja političkim subjektima koji su juče ugledali svijetlo dana, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore povodom jučerašnjeg istraživanja IPSOS-a.
Demokrate sumnjaju u podatke IPSOS-a
Portal AnalitikaIzvor

Prema aprilskom istraživanju javnog mnjenja, Demokratska partija socijalista najjača je stranka u Crnoj Gori sa podrškom 45 odsto opredijeljenih birača. Ostale stranke su imaju znatno manji rejting: Demos ima 15 odsto podrške, Demokratski front 8 procenata, Demokrate Crne Gore 7, Socijalistička narodna partija 6, Socijaldemokratska partija takođe 6 odsto i Građanski pokret URA 4 procenta. Ostale partije su u ovom času ispod cenzusa, kazao je juče Srđan Bogosavljević, direktor IPSOS-a.

Demokrate su u reagovanju navele da njihovu ubijeđenost u netačnost juče saopštenih podataka dodatno potvrđuju rezultati kampanje “od vrata do vrata”, koju Demokrate realizuju već više od 10 mjeseci, a u okviru koje i sami mjere podršku javnog mnjenja.

-  Tako, na više od 100 000 ispitanika, na osnovu podataka koji se savjesno i striktno prikupljaju, a veoma stručno i iskusno  obrađuju, Demokrate imaju podršku od 15,32%, sa tendencijom rasta. Iako je naše istraživanje rađeno po različitoj metodologiji i uzorku u odnosu na predmetno istraživanje agencije (rađeno na uzorku od 1000 ispitanika), uzevši u obzir sve mogućnosti greške, nema tog stručnjaka koji će objasniti takvu diskrepancu u dobijenim rezultatima. Ako se isključi kardinalna greška u obrađivanju i saopštavanju podataka, jedino objašnjenje može biti pristrasnost agencije koja je radila istraživanje i objavljivanje rezultata koji predstavljaju ispunjenje želje i projekciju vladajuće partije. Tome u prilog ide i, malo je reći, promašaj ove iste agencije, koja je listi “Mladost. Mudrost. Hrabrost – mr Aleksa Bečić”, u susret lokalnim izborima u Podgorici, projektovala podršku javnog mnjenja od 7%, da bi lista koju je predvodio predsjednik naše partije zavrijedila povjerenje od 14,98% građana Podgorice. Dakle, u pitanju je “greškica” od više od 100%. Uz to, i u susjednoj državi su poznate neke slične greške iste agencije. Zbog navedenog, “ko se na mlijeko opeče, i u jogurt duva” – navode Demokrate.

Oni ističu da naručena istraživanja i friziranje njihovih rezultata nije ništa nepoznato ni novo na političkoj sceni Crne Gore.

- Ono što je novo jeste politički subjekt koji se, nakon ovog reagovanja, na njih  više neće osvrtati bolje li nego na lanski snijeg, već će nastaviti marljiv rad do konačne pobjede nad kriminogenim i nedemokratskim režimom DPS-a – stoji u saopštenju.

Portal Analitika