Abiznis

Opština Kotor na prvom Forumu Evropske strategije za Jadransko-jonski region

Predstavnici Opštine Kotor učestvuju na prvom Forumu Evropske strategije za Jadransko –jonski region (EUSAIR) koji se održava 12. i 13. Maja u Dubrovniku u organizaciji Evropske komisije i Vlade Republike Hrvatske.
Opština Kotor na prvom Forumu Evropske strategije za Jadransko-jonski region
Portal AnalitikaIzvor

Na poziv vodećih partnera IPA projekata jadranskog programa prekogranične saradnje koje Opština Kotor uspješno realizuje, prvom EUSAIR Forumu prisustvuju Sekretar za zaštitu prirodne i kulturne baštine Nenad Radunović, koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju Jelena Stjepčević i savjetnica za međunarodnu saradnju Lena Pasinović.

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili Željko Raguz - zamjenik gradonačelnika grada Dubrovnika, Nikola Dobroslavić - Dubrovačko-neretvanski župan i predsjednik Jadransko-jonske euroregije, Korina Krecu - evropska komesarka za regionalnu politiku, Miro Kovač - ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske kao i Željko Reiner predsjednik Hrvatskog Sabora.

U okviru panel diskusije učešće su uzeli i ministri spoljnih poslova Albanije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Italije i Slovenije, Ministarka bez portfelja Srbije dok je Crnu Goru predstavljao  Državni Sekretar za EU integracije i Glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović.

Događaj je posvećen napretku Strategije od njenog lansiranja od strane Savjeta Evrope 2014. Godine i nastaviće da doprinosi definisanju njene buduće implementacije. Ministri spoljnih poslova kao i nacionalne vlasti zadužene za fondove Evropske unije uključenih država zajedno sa evropskim Komesarom za regionalnu politiku sastali su se na Ministarskom sastanku sa ciljem obezbjeđivanja opštih smjernica, određivanja prioriteta i donošenja ključnih odluka za efektivnu implementaciju Strategije. Nakon toga, pridružili su se ostalim istaknutim govornicima tokom svečanog otvaranja i za vrijeme plenarnih sesija na dvije teme: kako učiniti Jadransko-jonski region fleksibilnijim i kako iskoristiti potencijale regiona kroz dodatu vrijednost upravljanja na više nivoa.

Tri paralelne sesije pružaju prostor za interaktivnu razmjenu iskustava i mišljenja na sledeće teme:

1) Rješavanje konflikta interesa u zajedničkom pomorskom prostoru;

2) Jačanje saradnje u sektorima saobraćaja i energetike i

3) pametan pristup održivom i atraktivnom regionu.

Na marginama Foruma, Evropske mreža za preduzetništvo (EEN) organizuje Business - to Business sesije koji okupljaju predstavnike malih i srednjih preduzeća, univerziteta, privrednih komora i ostalih ključnih aktera Jadransko-jonskog regiona sa ciljem pronalaženja partnera za nove projekte i  istraživanje novih poslovnih prilika.

Opština Kotor snažno podržava implementaciju Akcionog plana Strategije preko aktivnosti unutar Jadransko –jonske euroregije čiji je član, predsjedavanja Forumom Jadransko-jonskih gradova kao i kroz projekte prekogranične i transnacionalne saradnje finansirane iz fondova Evropske Unije.

Portal Analitika