Društvo

Zarubica: Borićemo se za ugovore na neodređeno

Jedan od strateških ciljeva u Savezu sindikata Crne Gore je uklanjanje biznis barijera, ali i borba za nova radna mjesta i za nuđenje prijedloga – kazao je Pobjedi generalni sekretar ove radničke asocijacije Duško Zarubica.
Zarubica: Borićemo se za ugovore na neodređeno
Portal AnalitikaIzvor

On je reagovao na stavove predsjednika Vlade Mila Đukanovića o potrebi izmjena Zakona o radu koje je iznio na konferenciji Američke privredne komore u Crnoj Gori.

Premijer je između ostalog naveo da su mu prihvatljivi zahtjevi Udruženja poslodavaca kako  bi se olakšalo davanje otkaza, te da će predložiti ukidanje disciplinskog postupka, kao i normi da prava iz rada ne zastarijevaju.

Đukanović je rekao i da će predložiti povećanje perioda za rad na određeno sa dvije na tri godine, postrožavanje normi za bolovanja...

Biznis barijera

Zarubica za Pobjedu ocjenjuje da ugovor na neodređeno vrijeme za Savez sindikata nije biznis barijera.

- Naprotiv, mislimo da je sigurnost zaposlenog potpisivanje ugovora na neodređeno. Na taj način on će dati mnogo veći doprinos i poslodavcu. Zauzvrat zaposleni će imati veću sigurnost u smislu kreditnog zaduživanja, planiranja budućnosti, planiranja porodice, i naravno da ćemo se boriti za ugovore na neodređeno – kazao je Zarubica.

Radna grupa

Izmjene i dopune Zakona o radu su, kaže, upravo su u toku. Formirana je radna grupa, a dogovor njenih članova u kojoj učestvuju svi socijalni partneri, kako ističe Zarubica, je da se ne iznose podaci dok se ne uobliči njihov prijedlog.

- Čudi me izjava da je premijer predložio ukidanje disciplinskog postupka kao mogućnost fleksibilnijeg zapošljavanja, uklanjanja biznis barijera – kazao je Zarubica.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika