Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • XI SAJAM KNJIGA: Goranović i Vojvodić među posjetiocima, sjutra stižu osnivači sajta Njuz.net

XI SAJAM KNJIGA: Goranović i Vojvodić među posjetiocima, sjutra stižu osnivači sajta Njuz.net

Ministar kulture Pavle Goranović i rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić posjetili su danas 11. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja.
XI SAJAM KNJIGA: Goranović i Vojvodić među posjetiocima, sjutra stižu osnivači sajta Njuz.net
Portal AnalitikaIzvor

Goranovićevi domaćini bili su direktor sajma i urednik Izdavačke kuće Nova knjiga, Predrag Uljarević, umjetnička direktorica sajma Ksenija Popović i producentkinja manifestacije Nina Redžepagić. Sa njima je obišao štandove i upoznao se sa cjelokupnom ponudom 11. izdanja najveće kulturne manifestacije u Crnoj Gori.

- Ministarstvo kulture u kontinuitetu podržava ovaj sajam, smatrajući ga veoma važim činiocem kulturnog i opštedruštvenog života, ne samo glavnog grada nego i Crne Gore. Sajam se finansira putem redovnih godišnjih konkursa Ministarstva kulture i mislim da je to jedan model koji na odgovarajući način može da mu pruži podršku. Poučeni iskustvima koja smo stekli u regionu, smatram da je veoma dobro što se sajam proširio i na druge oblasti, jer živimo u vremenu intersektorske saradnje koja je užna - posebno nama u kulturi, koja se već godinama tretira kao potrošač, a mi iz ministarstva se trudimo da bude potencijal. Zato je dobro što je ove godine ova kulturna svetkovina povezana sa oblastima obrazovanja, nauke i tehnologije. Ovo je pravi put da sajam dobije novi kvalitet i proširi komunikaciju koja je korisna za sve učesnike ukupnog života u Crnoj Gori - istakao je ministar kulture.

Rektorka Vojvodić prisustvovala je promociji knjige dr Dragutina Papovića "Crnogorska vlast i crnogorsko nacionalno pitanje" koju je organizovao Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, te je iskoristila priliku da obiđe sajam, posebno štand UCG. 

- UCG je tradicionalno prisutan na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga, koji od ove godine ima i dodatnu vrijednost - sajam obrazovanja. Ovaj segment posebno je interesantan univerzitetu koji na sajmu, osim izdavačke djelatnosti, predstavlja fakultete i studijske programe, a sve u susret predstojećem upisu u prvu godinu - istakla je ona.

1205radmilaVojvodić je zatim čestitala na uspješnoj organizaciji manifestacije i pratećih programa, te pozvala maturante da se na sajmu upoznaju i sa programima koje nudi UCG.

Organizatori sajma podsjećaju da je ove godine kroz segment obrazovanja, koji je pripremljen pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i u saradnji sa UCG, posjetoci imaju priliku da se upoznaju sa cjelokupnim sistemom obrazovanja kako kroz izlagački dio, tako i kroz različite programske segmente. Cilj je, kako navode, da se mladim ljudima - budućim studentima i srednjoškolcima - pruži prilika da na jednom mjestu dobiju sve informacije na osnovu kojih će donijeti odluku o svom daljem obrazovanju.

Sjutrašnji progam XI Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja još jednom će početi programom za najmlađe - u dječijem kutku "Idea čita", uz organizovani obilazak sajma, čas književnosti sa Žarkom Žapcem i češke crtane filmove od 11 i 30 časova. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva za sjutra je spremio Muzičku radionicu koja će početi u 13 časova. Srednja elektrotehnička škola "Vaso Aligrudić" predstaviće se od 14 časova, a Srednja medicinska škola i Srednja ekonomska škola "Mirko Vešović" od 16 časova. Ministarstvo prosvjete sjutra će imati okrugli sto o novom konceptu gimnazija od 15 časova. ZUNS će prirediti još jedan program i to od 17 časova predstavljanjem autorke Vanje Vuković. Za 18 časova najavljen je književni sat sa Slobodanom Vukovićem, uz moderaciju Bogića Rakočevića. Sat kasnije predstaviće se osnivači popularnog satiričnog sajta Njuz.net, Marko Dražić i Miroslav Vujović, koju će voditi Ksenija Popović, kao i književni sat sa Branom Mandićem od 20 časova.

Portal Analitika