Kultura

FOTO: Srednjoškolci iz Kotora i Tivta na radionici za međukultuni dijalog

Radionica za međukultuni dijalog, pod nazivom "Život u boji stereotipa - od čega nas 'štite' opšta uvjerenja", održana je juče i danas u Tivtu, u organizaciji Ministarstva kulture i u saradnji sa tom primorskom opštinom.
FOTO: Srednjoškolci iz Kotora i Tivta na radionici za međukultuni dijalog
Portal AnalitikaIzvor

Ove aktivnosti, koje su pohađali učenici Srednje mješovite škole "Mladost" iz Tivta i Gimnazije iz Kotora, dio su projekta "Ono što nas spaja - interkulturalne radionice za mlade", i realizuju se u saradnji sa međunarodnom Fondacijom "Ana Lindt". Radionicu su vodili književni kritičar i publicista Marinko Vorgić i dramska spisateljica i teatrološkinja Nataša Nelević.

- U prvoj fazi, učesnici su upoznati sa pojmovima koji su bitni za analizu stereotipa, kao fenomena koji se pojavljuje u procesu komunikacije među različitim društvenim grupama. Posebno težište u interaktivnoj diskusiji stavljeno je na razlici pojmova stereotip, predrasuda i stav. Na ovaj način, u diskusiju su uvedeni preduslovi za prevazilaženje stereotipnog zaključivanja, a to su tolerancija i informisanost. Učesnici su iznosili primjere stereotipa koju su formirani nedostatkom saznanja i otvorenog pogleda na okruženje. Drugi dan radionice posvećen je temi stereotipa kao načinu zauzimanja pozicije koja nas štiti od odgovornosti i rešavanju neuralgičnih tačaka koje se pojavljuju u komunikaciji i kontaktu među različitim grupama. Selektirani novinski tekstovi korišteni su kao osnova za detekciju stereotipa i kreiranje mogućih rješenja za njihovo prevazilaženje - navodi se u saopštenju Ministarstva kulture sa događaja koji su organizovali.

Takođe se podsjeća da je ova radionica nastavak rada sa mladima započet krajem aprila u Baru, sa ciljem da se mlade generacije učine senzibilnijim za fenomene društvene različitosti i tolerancije.

1205radionica1
Portal Analitika