Društvo

PRIZNANJE SPC: Amfilohije odlikovao Kusturicu

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je danas nakon liturgije u Gornjem manastiru Ostrogu proslavljenom filmskom režiseru Emiru (Nemanji) Kusturici, uručio visoko odlikovanja SPC Orden Svetog despota Stefana Lazarevića.
PRIZNANJE SPC: Amfilohije odlikovao Kusturicu
Portal AnalitikaIzvor

Amfilohije je rekao da Kusturici uručuje odlikovanje, koje nosi ime velikoga pjesnika i čudesnog umjetnika, za izuzetan doprinos unapređenju pravoslavne filmske umjetnosti i svjedočenja da će stid i vrlina spasiti ovaj svijet.

"On je ne samo nosilac one velike istine da umjetnost i ljepota spasavaju svijet, nego da umjetnost samo kada je spojena sa dobrom, sa vrlinom, sa stidom, kao što je govorio Tarkovski, samo takva umjetnost prosvećuje, osvećuje, ukrašava ljepotom duše i tijela sve one koji se hrane tom i takvom umjetnošću. Naš Nemanja je to ime dobio otkrivši onaj vječni smisao lika Hristovoga i ljepotu Hrista Bogočovjeka, gradeći na tome svoju umjetnost", kazao je mitropolit Amfilohije.

Reditelj se zahvalio na odlikovanju.

„Izražavam duboko poštovanje prema našoj Crkvi, našim svecima, posebno u trenutku kada su pravoslavlje i hrišćanska kultura na udaru i kada hrišćanstvo preživljava teško na Bliskom Istoku i na mnogim tačkama na planeti“ rekao je on, prenosi portal Mitropolija.com.

..

Kusturica je poručio a je važno to što se ovih dana održava Međunaroni hristovaskrsni festival pravoslavnog filma, u vremenu, kada, kako je rekao film umire. "Vrlo je važno da postoji festival gdje se gledaju filmovi sa dušom koji su neophodni ljudima da se griju“, kazao je Kusturica.

I Valujev pod Ostrogom

Praznik Svetog Vasilija Ostroškog danas je molitveno i svečano proslavljen u manastiru Ostrog u prisustvu više hiljada vjernika. Liturgiji je pored Kusturica prisustvovao i nekadašnji prvak svijeta u boksu počasni član ruske Dume Nikolaj Sergejevič Valujev.

Nikolaj Sergejevič Valujev posjetio OstrogNikolaj Sergejevič Valujev posjetio Ostrog

Episkop Joanikije kazao je da nije slučajno što praznik Svetog Vasilija Ostroškog svake godine proslavljamo nakon Vaskrsa.

Vjernici uoči liturgijeVjernici uoči liturgije

„On je apostol Hristov novih vremena i najveći propovijednik sile Božije, čovjekoljublja Božijeg i Vaskrsenja Hristovog iz mrtvih i Njegove pobjede nad smrću i nad svakom tamom i nad svakim mrakom“, kazao je episkop Joanikije.

Mitropolit Amfilohije ikonom Svetog Vasilija Ostrošlkog darivao je i episkopa Joanikija i ruskog sportistu Nikolaja Valujeva.

[ mitropolija.com, rtcg.me ]

Portal Analitika