Politika

IPSOS: Za DPS 45 odsto, Đukanoviću građani najviše vjeruju

Prema aprilskom istraživanju javnog mnjenja, Demokratska partija socijalista najjača je stranka u Crnoj Gori sa podrškom 45 odsto opredijeljenih birača. Ostale stranke su imaju znatno manji rejting: Demos ima 15 odsto podrške, Demokratski front 8 procenata, Demokrate Crne Gore 7, Socijalistička narodna partija 6, Socijaldemokratska partija takođe 6 odsto i Građanski pokret URA 4 procenta. Ostale partije su u ovom času ispod cenzusa, kaže Srđan Bogosavljević, direktor IPSOS-a u intervjuu Pobjedi.
IPSOS: Za DPS 45 odsto, Đukanoviću građani najviše vjeruju
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći o rejtingu političara, Bogosavljević navodi da je ubjedljivo najpopularniji političar crnogorski premijer i predsjednik DPS-a Milo Đukanović.

- Milo Đukanović je političar od najvećeg poverenja, kada se navodi samo onaj kome se najviše veruje. Đukanović je na prvom mjestu sa 20 odsto građana koji mu veruju. Slijede Lekić sa 7, Vujanović sa 6 procenata podrške i tako dalje. U odnosu na ranija istraživanja Đukanović je na dobitku, dok je podrška Lekiću i Vujanoviću opala, ističe Bogosavljević, navodeći da većina građana ipak ne vjeruje ni jednom crnogorskom političaru.

“Iako javno mnjenje ne detektuje tako lako tu vrstu promena, ima nekoliko indikatora koji ukazuju da su i građani svesni da se dešavaju neka politička pomeranja, iako još nema izbora. Svakako je najznačajniji indikator opšte atmosphere odgovor na pitanje u kome se pravcu kreće zemlja. Pad sa nedavnih 50 procenata onih koji misle da Crna Gora ide u dobrom pravcu, na 45 odsto uz istovremeni rast pesmističnih građana na 43 procenta je svakako odraz stanja u zemlji, i novonastale neizvesnosti koje prati, neubičajeno za Crnu Goru, formiranje vlade od do juče sukobljenih stranaka. Pad opredeljenosti je svakako odraz te posebne atmosfere. Premda je broj onih koji za sebe kažu da bi sigurno izašli na izbore skoro konstantan, broj onih koji su opredeljeni za određenu stranku je pao sa 65 na 55 odsto, što se lako može tumačiti kao posledica nedoumica izazvanih pregrupisavanjem opozicije”, istakao je on.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

 

 

 

 

 

Portal Analitika